Цей термін з’явився в Україні у березні 2020 року (мова йде про особливості відпустки без збереження заробітної плати під час карантину). Саме тоді було прийнято Закон України №530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», який доповнив статтю 26 Закону «Про відпустки» новою нормою. А саме: у разі запровадження Кабміном карантину час перебування у відпустці без збереження заробітної плати на даний період не включається у обмежувальний термін, встановлений частиною першою цієї статті (не більше 15 календарних днів на рік).

Як повідомляють у головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, працівнику, який перебуває у такій відпустці повний місяць, не зараховується страховий стаж, тому що не сплачені страхові внески. Можливість здійснення доплати для зарахування стажу за такі вимушені відпустки діючим законодавством на сьогодні не передбачена. Проте є випадки, коли працівник частину місяця відпрацював, а частину перебував у відпустці без збереження заробітної плати. І навіть якщо його фактична заробітна плата за цей період менша за мінімальну, роботодавець зобов’язаний сплатити єдиний соціальний внесок у сумі не менше   мінімального розміру.
Як свідчать звіти з нарахування заробітних плат, більш як одна тисяча працівників області (у майже трьохсот роботодавців) протягом березня-грудня 2020 року перебували у відпустці без збереження заробітної плати. А це — увага! — не зараховано 9 місяців страхового стажу.
Працівники головного управління звертають увагу на те, що безоплатні відпустки роботодавець може надати лише на підставі вашої заяви. Будь-яке примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю.