Коронавірус Дельта виявився значно небезпечнішим, ніж інші штами. Ним частіше стали хворіти молоді люди, і проти нього не завжди діють вакцини.

Лікар–імунолог Андрій Волянський опублікував деякі дані із звіту британських вчених, що порівнюють результати захворювання Альфа і Дельта штамами короновірусу в Британії.
 «Із 150000 підтверджених випадків Альфа за чотири місяці (лютий-червень) померло 1616 чоловік (летальність-1,1%), із 123600 підтверджених випадків Дельта померло 257 чоловік (летальність 0,2%)», — пише імунолог. Але найбільш тривожним є те, що помирали навіть люди, які були двічі вакциновані.
Варто зазначити, що серед тих, які захворіли на Дельта-штам британців, більше половини (73 тисячі) не були щеплені. Для невакцинованих людей старше 50-ти років смертність від Дельта-штаму склала 5,6% (76 смертей на 1267 випадків), а для щеплених старше 50 років — 1,6 % (158 на 10000). Для людей молодше 50-ти років, вакцинальний статус ролі не грав, помирав один із трьох тисяч хворих із Дельта-штамом.
Не варто боятися «індійського» штаму коронавірусу (Дельта), а готуватися до появи нових і нових штамів. Про це в коментарі GreenPost сказав старший науковий співробітник Лабораторії імунології з науковою групою вірусології Національної медичної академії наук України Борис Донський.
«Новий штам страшний передусім для тих, хто не хворів і не вакцинувався. Для тих, хто перехворів, це не так страшно: хоча ймовірність захворювання тим же штамом незначна, іншим штамом зростає. Поява нових штамів, їхня еволюція становить певну небезпеку для тих, хто перехворів старим, базовим штамом. Однак «індійський» штам поки що не позбувся схожості з минулим, таким чином імунна пам’ять та щеплення, які розроблялися під минулу версію, діють і на нього», — говорить імунолог.
Компанія Moderna повідомила, що її вакцина від Covid-19 ефективна проти різних варіантів коронавірусу, зокрема проти заразнішого Дельта-штаму. «У результаті вакцинації препаратом від Covid-19 компанії Moderna виробляються нейтралізуючі титри антитіл проти всіх варіантів, в тому числі і проти варіанту Дельта», — йдеться в прес-релізі Moderna.
Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) опублікувало підсумки досліджень побічних дій вакцин від COVID-19. У числі головних побічних ефектів експерти назвали захворювання серця і судин. Результати дослідження опубліковані на сайті EMA.
Перевірку проходили чотири вакцини, схвалені для застосування в Євросоюзі: Comirnaty (від Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) і Janssen (Johnson & Johnson).
Серед можливих побічних ефектів вакцин Pfizer/BioNTech і Moderna EMA називає: міокардит (запалення серцевого м’яза); перикардит (запалення тканини, що оточує серце).
В ЄС після 177 мільйонів доз вакцини Pfizer/BioNTech було виявлено 145 випадків міокардиту і 138 перикардиту; після 20 мільйонів доз Moderna — по 19 випадків обох захворювань серця.
Серед можливих побічних ефектів вакцин Johnson & Johnson, Moderna і AstraZeneca: синдром капілярного витоку (підвищена проникність капілярів, при якій плазма з судин може проникати в навколишні тканини). Цей побічний ефект виявили у трьох щеплених від вакциною Janssen, двоє померли (у всьому світі було отримано понад 18 мільйонів доз вакцини). Синдром Гієна-Барре (СГБ, аутоімунне захворювання, що викликає запалення нервових закінчень, призводить до м’язової слабкості і оніміння) — від вакцини Moderna. ЕМА пише, що «не можна виключити» можливий зв’язок СГБ з вакцинацією. Комбінація тромбозу (утворення тромбів у судинах) і тромбоцитопенії (захворювання, при якому знижується рівень тромбоцитів або порушується їх вироблення) — від вакцин Janssen і AstraZeneca також зустрічається «дуже рідко».
Американські медики раніше скаржилися, що вакцина Moderna може викликати шкірні запалення і висипання, а Pfizer — лихоманку і нездужання.
Таким чином, серйозні ускладнення від введення антиковідних вакцин є досить рідкісними явищами, що на користь продовження вакцинальної кампанії. Тим більше, що обережні ізраїльтяни вже вирішили для себе, що для кращого захисту від короновірусу краще отримати ще й третю дозу вакцини Pfizer. З понеділка цього тижня там почали вводити третю дозу цієї вакцини людям з ослабленою імунною системою.
І ще новина. В Ізраїлі почали виробляти досить ефективний спрей від COVID-19 канадського виробництва Enovid. За результатами клінічних випробувань, що проходили у Великобританії, спрей здатний за добу знизити запалення, викликане COVID-19 на 95% і на 99% — протягом 72 годин після прийому. Про це повідомляє The Jerusalem Post.