На вулиці — спека, і багато хто поспішає до найближчої водойми (озера чи річки). Однак водойми — це джерела підвищеної небезпеки і серйозного зараження. Про це говоримо з начальником управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Ігорем БАЛАНЮКОМ:

— За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 85 відсотків захворювань передається через воду. Від цих захворювань щороку помирає майже 25 мільйонів осіб. Тому, якщо на березі встановлено знак «Купатись заборонено», то не варто порушувати цю заборону, яким би великим  було бажання купатись.

— Як визначити, що водойма небезпечна?
— Навіть якщо вода прозора і немає ознак забруднення, в ній може бути інфекція. Варто віддати перевагу проточній воді. Добре, якщо в місці купання немає водоростей і дно — чисте. Якщо поряд розташовуються сільськогосподарські угіддя, ферми, то є висока ймовірність зараження паразитами. Шукайте берега якомога далі від місць активної діяльності людини.
Часто люди купаються у водоймах, де є птахи, вважаючи, що це — ознака чистої води. Насправді качки і чайки переносять багато інфекцій, небезпечних для людини. Купатися не варто, якщо на березі видно сліди тварин. Один з найнебезпечніших для людини паразитів — бичачий ціп’як, яким можна заразитися через воду.
— Які ж віруси та інфекції живуть у воді?
— У воді можна заразитися гострими інфекційними захворюваннями, що належать до групи ентеровірусних інфекцій. Їх викликають кишкові віруси, що потрапляють в організм, якщо ви випадково сьорбнули води під час пірнання. Прояви хвороби — підвищення температури, нудота, блювота, діарея.
Сальмонельоз — захворювання, зараження яким частіше відбувається через курячі яйця, м’ясо, молочні продукти. Менш поширена серед населення інформація про те, що бактерії сальмонели можуть жити в прісній воді до п’яти місяців і зараження можливе при купанні. Хвороба проявляється сильною блювотою, діареєю, підвищенням температури. Загрожує серйозними ускладненнями з боку шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи. Переносники інфекції — птахи, тому купатися поряд з качками небезпечно.
Грибковими захворюваннями можна заразитися не тільки від тварин, але і від людей або предметів, якими користувався носій хвороби. У воді грибкова інфекція поширюється швидше.
Лишай — хвороба, яку діти часто підхоплюють від бродячих тварин. На пляжі, де поширенню інфекції сприяє вода, небезпека зараження вища. Тому треба змивати з себе річкову воду в душі.
Інфекції очей або вух можуть бути викликані як потраплянням піску або води, так і зараженням. Домашні методи лікування в цьому випадку малоефективні. Потрібна професійна лікарська допомога.
— Тож,  Ігоре Михайловичу, як вибрати чисту водойму?
— Якщо водойма знаходиться за межами міської території, вибирайте місця з проточною водою. Вхід в воду повинен бути очищений від водоростей, ряски. Дно — піщане або кам’янисте, без мулу.
Не варто купатися там, де розташувалися рибалки і, як вже згадав, там, де плавають качки. Як правило, в таких місцях вода насичена потенційно небезпечними інфекціями. Не плавайте там, де росте очерет або багато іншої водної рослинності, вибирайте відкриті місця. У воді не повинно бути напівзатоплених колод. Нагадаю про правила гігієни під час відпочинку: обов’язково мити руки, овочі і фрукти перед їдою. На природі для цього потрібна чиста вода у пляшках. Після купання — приймайте душ в спеціально відведених для цього місцях. На пляжі необхідно уважно стежити за дітьми, не дозволяти їм брати в рот сторонні предмети, пити воду з річки.
Якщо все ж відчули перші ознаки нездужання, звертайтеся до лікаря. Про зараження свідчать такі ознаки: нудота, блювота, діарея, біль в животі, відчуття здуття, температура, головний біль, запаморочення. Знадобиться допомога, якщо на шкірі з’явилися висипання, червоні плями, відчуваєте неприємні різі або пісок в очах, почервоніли білки.
Не варто чекати коли хвороба мине, треба починати лікування якомога раніше. Запущене захворювання може призвести до серйозних ускладнень і вимагає більш тривалої і складної терапії. Тож перед купанням у водоймі подумайте, чи не наражаєте себе на небезпеку.