Впродовж останніх років на території України, та й на Хмельниччині, поширився бур’ян, так званий борщівник Сосновського. Ця рослина в минулому пропагувалася як хороший медонос та високоврожайна силосна культура. Наприкінці 70-х років вчені знайшли борщівнику іще одне застосування — як добавку до корму худоби, і знову почалося його активне вирощування у західних регіонах. Але за деякий час помітили, що корови його не дуже полюбляють, а в молоці з’явився гіркий присмак.

З часом борщівник Сосновського, втративши свою кормову і господарську цінність, переселився в дику природу, тепер активно мігрує Хмельниччиною: захоплює узбіччя автомобільних та залізничних шляхів, польових доріг, лісів, необроблювані угіддя, покинуті сади, лісосмуги, смітники та береги водойм, інтенсивно поширюючись вітром та водою. Цвіте з липня по серпень, плоди дозрівають з липня по вересень. Прозорий водянистий сік борщівника при контакті викликає малопомітне подразнення шкіри людини (як від кропиви), але під дією ультрафіолетового випромінювання токсини активуються, підвищуючи чутливість шкіри до сонячного світла в сотні разів. Навіть незначний доторк до цієї рослини призводить до опіків, схожих на термічні, з характерним почервонінням та водянистими пухирцями, які з’являються через 1-2 дні. Місця уражень важко загоюються, загострюються прояви інших шкірних захворювань. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, нудота, виникають виразки, після лікування яких залишаються темні плями. Рослина може викликати й алергічні реакції та провокувати напади астми. Особлива небезпека полягає в тім, що дотик до рослини спочатку не дає жодних неприємних відчуттів.
Перша допомога при ураженні борщівником полягає у промиванні уражених місць великою кількістю води, захисті ділянки дотику від сонячного світла мінімум на дві доби; невеликі пухирці краще не чіпати, а якщо вони почали збільшуватись, варто звернутися до лікаря.
Щоб позбутися борщівника, його треба скосити до того часу, поки не дозріло насіння, а місце, де він росте, обробити гербіцидами. Ефективною боротьбою з борщівником буде його скошування ще до утворення насіння, а також видалення кореневища як мінімум протягом 3-4 років, а у місцях масового поширення — ще й оранка.
Ще борщівник викопують за допомогою лопати. Це так званий індивідуальний спосіб. Ефективним є сезонне застосування гербіцидів гліфосатної групи або систематичне скошування рослин до початку цвітіння. Хороший ефект у боротьбі з борщівником дає весняне знищення паростків, обрізка суцвіть в період бутонізації і початку цвітіння рослин, спалювання.
Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розробило «Програму боротьби з амброзією полинолистою та іншими бур’янами на 2018-2022 рр.», що прийнята Хмельницькою обласною радою 14 червня 2018 р. за № 39-19/2018. Мета Програми полягає у проведенні комплексу заходів із локалізації та ліквідації вогнищ амброзії полинолистої, борщівника Сосновського та інших бур’янів на території Хмельницької області, зменшенні кількості випадків захворювань на алергію серед населення, пов’язаних із цвітінням амброзії та борщівника. Програма діє, але на деяких територіях області борщівник Сосновського активно вегетує зараз обабіч доріг, біля водойм, лісосмуг, населених пунктів.
Згідно зі статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України, знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники та землекористувачі, які не вживають заходів боротьби з бур’янами, у тому числі з борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Такі заходи повинні проводити всі землевласники та землекористувачі, а також Райавтодор у придорожніх смугах та Укрзалізниця уздовж залізничних колій. Тільки поєднуючи різні методи знищення можна позбутися цієї рослини, повідомляють у головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.