Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 399

Червона лисиця є найбільшим переносником сказу – смертельно небезпечної хвороби для тварин і людей. Через те її чисельність постійно регулюється. І тут головна роль відводиться мисливцям. Торік, приміром, в області відстріляно 3190 особин цього хижака. За останні п’ять років помітна динаміка на зменшення поголів’я лисиці, хоча воно ще досить значне й набагато вище науково обґрунтованої норми.

Через технологічні зміни в сільському господарстві звузилась кормова база лисиць, які, переважно, поїдали гризунів. Отож вони стали більше знищувати молодняк зайців, куріпок, перепелів і фазанів (останній вид мисливські організації щороку випускають в угіддя). А ще руді розбійниці полюють на птицю в селах, де займають залишені оселі. Погіршує епізоотичну ситуацію й наближення лисиць до паркових зон і приватного житлового сектору міст.
Щоб не допустити зростання кількості випадків сказу, останнім часом на Хмельниччині ефективно використовують авіацію. Із 6 вересня 2021 року заплановано розпочати осінню кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу із застосуванням літаків.
Викидатимуть вакцину над польовими та лісовими угіддями поза територіями населених пунктів, болотами, водоймищами, авто- та залізничними шляхами. Застосовуватимуть спеціальні принади з антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, які безпечні для людей і тварин. Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку і пахне м’ясокістковим борошном. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.
Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звертається до мешканців об’єднаних територіальних громад з проханням, щоб при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин. Пероральна вакцинація допоможе в боротьбі зі сказом.