Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 626

 

Головне управління Держпродспоживслужби в області застерігає операторів ринку Хмельниччини

У повідомлені йдеться про те, що до відомства надійшло інформаційне повідомлення, отримане по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF), від 03 вересня 2021 року № 2021.4074 та RASFF № 2021.4074-fuр29 стосовно виявлення несанкціонованої речовини оксид етилену у сировині (постачальник: ADE-Orangen-Mango-Grundstoff), яка використовувалася при виготовленні напоїв HELL FOCUS STR 250C (виробник: Hell Energy Magyaroszag Kft) та експортована до України (отримувач: ТОВ «ХЕЛЛ ЕНЕРДЖІ ДРІНКС» м. Київ, 03038).

Таким чином, відповідно до частини 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», якщо оператор ринку вважає або має підстави вважати, що харчові продукти, які він ввіз (переслав) на митну територію України, виробив, переробив або обіг яких здійснює, не відповідають вимогам безпечності, він негайно розпочинає процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує про виявлену невідповідність компетентний орган. Якщо такі харчові продукти могли потенційно потрапити до споживача, оператор ринку інформує споживачів про причини їх вилучення та у разі потреби відкликає харчові продукти, якщо застосування інших заходів є недостатнім для досягнення прийнятного рівня захисту здоров’я споживачів.

Про вжиті заходи щодо подальшого поводження з вказаним харчовим продуктом необхідно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області протягом двох днів. 

Оксид етилену або Оксира́н (етиле́нокси́́д) — насичена гетероциклічна сполука з хімічною формулою C2H4O. 

За звичайних умов перебуває у газоподібному стані, без кольору, з характерним солодкуватим запахом. Суміш парів речовини з повітрям надзвичайно вибухонебезпечна. Токсична речовина, звичайні  симптоми системного отруєння оксираном — головний біль, задишка, нудота  і блювання. Поріг сприйняття  людиною запаху оксирану — 1,26 мг/л. Гранично допустима концентрація оксирану в повітрі — 1 мг/л[7].  Температура кипіння становить лише 10,7 °C, добре розчинний у спиртах, ефірі, хлороформі, чотирихлористому вуглеці, ацетоні та інших розчинниках, має дезінфікуючі властивості (наприклад у газоподібному стані для стерилізації одноразових шприців ), сильна отрута для більшості відомих мікроорганізмів, мутагенний канцероген, що має наркотичну дію.