Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 499

У багатьох людей нігті вражені грибковою інфекцією. Оніхомікоз належить до найбільш поширених дерматологічних захворювань: ним хворі приблизно 15 відсотків населення.
Про цю хворобу ведемо нині мову з лікарем-дерматологом вищої категорії Тетяною АЛЕКСЄЄНКО.

— Тетяно Петрівно, мабуть, не варто цю хворобу вважати просто косметичною проблемою. Адже, прикривши вражені нігті на стопах шкарпеткою чи взувши туфлі замість босоніжок, ми її не подолаємо?
— Так, це не просто косметична проблема. Оніхомікоз — вогнище грибкової інфекції. Воно тривалий час тліє, сприяючи поширенню цієї інфекції в людському організмі і його сенсибілізаціі. У жодному випадку не можна легковажити й зволікати із зверненням до лікаря. Лише з'явилися перші симптоми, ідіть на прийом до спеціаліста.
— Що повинно насторожити людину? Як проявляються перші ознаки хвороби?
— Як правило, спочатку вражаються міжпальцеві складки, шкіра стоп, згодом — нігті. Шкіра стопи потовщується, тріскається. Інфекція викликає інтенсивний свербіж, почервоніння уражених ділянок. Колір нігтя змінюється на жовтий, коричневий, білий або чорний. Нігтьова пластина потовщується і стає ламкою. У запущених випадках вона деформується й може взагалі відділитися від нігтьового ложа. Інфікований ніготь має неприємний запах.
Не треба чекати, поки грибок настільки вразить нігті. Треба відразу звертатися до лікаря.
— Отож, усілякі примочки, ванночки для ніг, які хворі роблять самостійно, чи мазі, які застосовуються за порадою рідних та знайомих, не­ефективні?
— Зрозумійте, лише лікар-дерматолог може поставити правильний діагноз і надати фахову консультацію. Він скерує на необхідне обстеження, призначить відповідне лікування. Воно може бути як зовнішнім, так і внутрішнім (відповідно до виду грибка може призначатися курс протигрибкових препаратів). Не відкладайте візит до лікаря, адже з часом грибок може вражати й внутрішні органи. А тоді уже лікування набагато складніше й небезпечніше для людського організму. Тому не чекайте.
— Лікування тривале?
— Усе залежить від стадії захворювання. Але, як правило, займає кілька місяців. Про успішне лікування свідчать зникнення клінічних проявів, повне відростання здорових нігтів і негативні результати аналізів на гриби, проведені тричі після закінчення курсу лікування.
— Де найчастіше можна заразитися оніхомікозом?
— Ним можна заразитися, приміром, через килимок у ванній, манікюрне та педикюрне приладдя (недостатньо продезинфіковане), взуття у примірювальній магазину. А також — у басейні, сауні, душовій тощо.
Зауважу, що до захворювання оніхомікозом особливо схильні люди, які страждають важкими соматичними та ендокринними захворюваннями. А також ті, хто отримує кортикостероїдні гормони, імуносупресивну та масивну антибіотикотерапію.
— Як можна запобігти зараженню?
— Найважливішу роль у запобіганні цьому захворюванню відіграють профілактичні заходи, ретельне дотримання правил особистої гігієни. Важливо правильно доглядати за шкірою стоп. Максимально уникайте мікротравм. Намагайтеся максимально зменшити пітливість ніг. Носіть якісне і комфортне взуття. Якщо з'являються мозолі, зробіть усе, аби їх видалити. Варто запам'ятати, що після миття ноги треба витирати насухо.
Якщо ви відвідуєте лазню, басейн, сауну, обов'язково взувайте там власні гумові тапочки. На пляжі, до речі, теж не варто ходити босоніж, адже мікроспори грибів тривалий час зберігаються у піску.
Важливо: намагайтеся не взувати чуже взуття.
Словом, постійно дбайте про власну гігієну, це може вберегти від хвороби.
— Дякую за розмову, Тетяно Петрівно.