Сергій Батюк родом з села Самчинці, на Старокостянтинівщині. У 1984 році закінчив Ілляшівську середню школу і вступив до Київського державного медичного інституту О. О. Богомольця на лікувальний факультет. Ще змалечку юнак засвоїв від батьків Івана Бенедиктовича, директора школи та матері Світлани Йосипівни, вчительки, істину: «Ми вчимося не для школи, а для життя». Перші батьківські уроки — на все життя. То уроки людяності і добра, любові до ближнього.

Так склалося, що після закінчення першого курсу вишу Сергію довелося проходити військову службу, а затим продовжити навчання в медінституті. Швидко, мов весняна повінь, відшуміли студентські роки, прозвучали зворушливі слова клятви Гіпократа. Далі дипломований фахівець прийшов на роботу лікарем ультразвукової діагностики в Хмельницьку міську поліклініку №2. В 2002 році йому запропонували посаду лікаря УЗД в Хмельницькому обласному онкологічному диспансері (нині обласний протипухлинний центр).
Щоднини, разом з медичною сестрою Оленою Павлюк, йому доводиться вести прийом понад 30 хворих з підозрою на онкологічні захворювання з усієї області. Діагноз має бути максимально точний, адже від нього залежить в подальшому життя людини. Медики застосовують сучасний метод діагностики пухлини – еластографію.
Завдяки Сергію Івановичу і в протипухлинному центрі з 2008 року проводиться унікальна рання діагностика раку щитовидної залози з проведенням пункційної біопсії. До речі, в регіоні жоден медичний заклад цього обстеження не проводить. А ще в кабінеті лікаря УЗД для точного підбору хіміотерапії проводиться пункція пухлин печінки.
Сергій Іванович також тісно співпрацює з колегами інших відділень центру, обласної лікарні, онкологами з регіону.
«Наш колектив, — каже Сергій Батюк, — очолюваний кандидатом медичних наук, заслуженим лікарем України В’ячеславом Анатолійовичем Морозом, робить усе, аби вивести людину з недуги. Стоїмо на чатах найдорожчого — здоров’я людей, їхнього життя. Тому й відповідне ставленя до роботи».
Невтомна праця лікаря від Бога високо оцінена. Він нагороджений Грамотою Верховної Ради України, визнаний Повноважною радою Фонду Святого Пантелеймона найкращим лікарем в регіоні.
Все сказане про Сергія Івановича — чистої води правда. Але була б вона неповною, якби не згадати про його дружину, берегиню родини Любов Василівну, також лікаря УЗД. Стежкою батьків пішла донька Олеся.
За словами заступника директора з медичних питань Хмельницького обласного протипухлинного центру Миколи Михайловича Таболи, для Сергія Івановича і його колег найбільша радість — здолати недугу, аби хворий тішився дітьми, онуками й з оптимізмом дивився у краще завтра.
За це їм земляки щиро дякують.