Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 625

Як не болісно, але останніми днями в Україні стрімко зростає кількість хворих на COVID-19. Нагадаємо, лише за минулий день захворіли на цю недугу майже 10 тисяч наших співгромадян, видужали менше половини, 217 осіб померли. Сумна і жахлива статистика. Дуже прикро і досадно, що не в кращий бік змінюється вона й на Хмельниччині, яка стала антилідером захворюваності за добу в Україні. Відомо, у більшості випадків коронавірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Крім того, COVID-19 активно поширюється повітрям не тільки унаслідок кашлю або нежитю, але і просто внаслідок дихання — так званим аерозольним шляхом. Є чимала ймовірність заразитися вірусом, торкаючись поверхні, на якій він перебуває. Тож фахівці усього світу вважають, що пріоритетним способом боротьби з поширенням коронавірусу, як і раніше, мають залишатися запобіжні заходи — зокрема, соціальне дистанціювання, носіння захисних масок, спеціальна обробка антисептиками рук, предметів, яких ними торкаються тощо.

Тому на тлі зростання статистики захворюваності на COVID-19, усе частіше постає питання — у яких місцях найбільше шансів ним заразитися. За даними різних досліджень — це у родинах, у закритих приміщеннях, де важко забезпечити соціальну дистанцію, й, беззаперечно — у громадському транспорті.
Щодо останнього… Днями довелося скористатися ним для поїздки в один із населених пунктів Кам’янеччини. Було вже за полудень, якраз більшість сільчан поверталися у свої домівки з порожніми сумками з ринку після продажу хто молочної продукції, хто овочів та фруктів. Практично всі заходили у маршрутку… без захисних масок. Подумалося, перед відправленням автобуса водій нагадає людям про необхідність дотримання карантинних правил, які ніхто не відміняв, про ризик інфікування, адже хтось із пасажирів саме на базарі й міг підхопити того проклятущого віруса. Але, не тут-то було. Зайшовши у салон, шофер, з маскою лише на бороді, мовчки зібрав у присутніх гроші й вирушив у дорогу. Запитую у нього, чому він порушує «карантинну» Постанову Кабміну №1236 від 9 грудня 2020 року? На що у відповідь почув, мовляв, я вже двічі вакцинований. Нагадую чоловікові, що все одно він може бути переносником хвороби. Знову махнув рукою зі словами: «Та тут усі свої, майже одні й ті ж щодня їздять, хтось із них перехворів, хтось вже вакцинувався»…
Така ось безвідповідальність. По-іншому й не назвеш. Власне, як і переважної більшості пасажирів того рейсу, які так і не одягли захисні маски. Мало того, усю дорогу, як мовиться, рота не закривали, розповідаючи на весь загал салону по скільки «півторачок» і по чім продали молоко, скільки вторгували за картоплю, огірки і сливи, як фітофтора геть знищила помідори...
Цікавлюся в однієї з молодиць, яка була найбалакучішою, чи читає вона газети, чи дивиться телевізор й чи в курсі, як знову атакує коронавірус Кам’янеччину? «Чоловіче, які газети, які телевізори? Лиш учора закінчила копати бараболі, на городі була з ранку до вечора, а ще худоба… Ой, лишіть мене…», — мовила та.
Що подумалось? Чому б на автостанції, на яку за день приїздить і з якої відправляються тисячі пасажирів, де є радіовузол, не інформувати людей про загрозу поширення коронавірусу, як від нього вберегтися, нагадати і водіям, і пасажирам про необхідність користування захисними масками, дотримання карантинних вимог, відповідальність за їх порушення. Те саме слід би робити на центральному та оптовому ринках міста. Беззаперечно, про це мали б потурбуватися як міська рада, так ї її відповідні служби.
Наступного дня після тієї поїздки в село я поцікавився у Кам’янець-Подільському районному управлінні поліції — скільки кам’янчан покарано за порушення карантинних обмежень? Виявляється, немало. Так, за результатами різних перевірок з початку поточного року працівниками правоохоронних органів задокументовано таких понад 1400, із них більше шість десятків протоколів направлено до суду. І, як не прикро, народ не кається, і безвідповідальність бере гору.
У відомстві зазначили, що поліцейські у межах своїх повноважень і надалі конт-
ролюватимуть дотримання протиепідемічних заходів, а також закликають громадян не порушувати карантинних обмежень, використовувати засоби індивідуального захисту та дотримуватися соціальної дистанції, щоб не наражати себе та оточуючих на небезпеку. Уточнюється, що поліцейські у складі мобільних груп націлені в першу чергу на превентивну роботу. Але якщо громадяни не реагуватимуть на зауваження і відмовлятимуться від використання засобів індивідуального захисту, то правоохоронці, в межах своєї компетенції та відповідно до службових повноважень і надалі каратимуть порушників карантину. Нагадаємо, що за це передбачена відповідальність за ст. 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення («Порушення правил щодо карантину людей») передбачає штраф від 17 тисяч гривень до 34 тисяч гривень для громадян і 34-170 тисяч гривень – для посадових осіб.
Щодо відповідальності і безвідповідальності. Хочу зупинитись ще на одному з їх аспектів. Минулого понеділка на виробничій нараді у Кам’янець-Подільській міській раді були озвучені такі цифри: нині із коронавірусною хворобою бореться 270 кам’янчан, що на 40 більше у порівнянні з минулим тижнем, із них 44 — у медзакладах. За вихідні захворіло 117 осіб, одужало — 43. За тиждень зафіксовано три летальних випадки.
За інформацією начальника управління освіти і науки міської ради Сергія Мельника, якщо станом на минулу п’ятницю було вакциновано 54% педагогічних працівників, то на цю — вже 68%. Звичайно, зрушення є, але не настільки, як би хотілося. Особливо це стосується педагогів тих сіл, які наразі входять до складу міської ОТГ. Найменше вакцинованих — в Нагорянах, Ходорівцях, Лісківцях та інших.
    Прикро, що не поспішають із щепленням освітяни області у цілому, і де цей показник набагато нижчий, аніж на Кам’янеччині.
Звісно, що немає закону, який би зобов’язував сіячів доброго, мудрого, вічного робити це примусово, але хто-хто, а вони мали б усвідомлювати свою відповідальність перед дітьми, яких їм довірено, що вакцинований працівник навчального закладу не лише сам набагато менше ризикує та значно краще захищений від важкого перебігу хвороби, а й захищає й учнів.
До речі, у Міністерстві охорони здоров’я радять батькам контролювати питання вакцинації вчителів у школах. Це заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін в одному з інтерв’ю. За словами посадовця, це потрібно для того, щоби школи змогли працювати за посилених карантинних обмежень, тоді охоплення щепленнями має становити не менше 80% педагогів. Кузін радить контролювати рівень вакцинації і на педагогічних радах.