З 11 жовтня Міністерство охорони здоров’я розпочало раптові перевірки працівників шкільних харчоблоків на носійство золотистого стафілокока. Виявлені носії інфекцій будуть відсторонені від роботи на час лікування й до повного одужання. 

«У поточному навчальному році в закладах освіти вже зафіксували резонансні  спалахи гострих кишкових інфекцій. Це відбулося через порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм — люди, які готували їжу в школах, були носіями золотистого стафілокока», — сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Міністр зауважив, що раптові перевірки допоможуть з’ясувати, чи відбуваються насправді медичні огляди, які мають проходити працівники харчоблоків. Або ж це просто формальність.

Нагадаємо, що 14 вересня 2021 року тимчасова міжвідомча комісія провела детальне вивчення ситуації щодо факту масового отруєння дітей у Хмельницькому навчально-виховному об’єднанні №1 «Школа-дитячий садок». Що ж сталося?  Перші ознаки нездужання (нудота, блювання, діарея, підвищення температури, слабкість) в учнів НВО №1 проявилися приблизно опівночі із 7 на 8 вересня. По медичну допомогу звернулися 92 людини, зокрема 91 дитина й один дорослий ㅡ мати захворілого школяра. До Хмельницької інфекційної лікарні госпіталізували 15 людей, серед них 14 дітей. Ще 77 дітей помістили на амбулаторне лікування під наглядом педіатрів та сімейних лікарів. Загалом у закладі, де сталося масове отруєння, навчаються понад 900 дітей, із них 602 харчуються у шкільній їдальні. Через масове отруєння до поліції звернулися 39 батьків. Фахівці Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України розпочали епідеміологічне розслідування. За результатами лабораторних досліджень встановлено джерело збудника інфекції – у чотирьох працівників харчоблоку в результаті аналізів виявлено золотистий стафілокок. Під час приготування страв відбулося занесення інфекції до сировини і продуктів. Хмельницькій міській раді було рекомендовано за рахунок відповідної міської програми відшкодувати кошти потерпілим сім’ям, витрачені на лікування дітей.