Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 995

Цього листа, пронизаного тривогою, ми отримали від читачів нашої газети, жителів обласного центру Олени Іванівни Побережної та Софії Михайлівни Заганяч. «Не так давно ми прийшли у поштове відділення №13 в Хмельницькому, щоб оплатити комунальні послуги. Сюди навідуємося частенько, бо ж відділення – неподалік дому. Тут дуже уважний персонал. Що треба – роз’яснять, допоможуть оформити, добре слово скажуть. Для нас, старших людей, це дуже важливо.
А коли дізналися, що – у відділенні буде проводитися вакцинація, то не пропустили такої можливості. Це ж так зручно! Вакцинувалися без проблем, і з самопочуттям все було добре.
Але того дня ми ледь не дістали серцевого нападу у поштовому відділенні № 13. Від побаченого, повірте, трусилися руки, підвищився тиск. Несподівано до відділення увірвалися зо два десятки людей. Жінка середніх років (на шиї її був бейджик з позначкою Оксана Білоус) та трохи молодший чоловік почали кричати, що наші права порушують. Що ніхто не повинен змушувати людей носити маски, що нас силують вакцинуватися, і ми повинні протистояти.
Повірте, ця ситуація нагнала чималого страху. Вже згадали всіх рідних і близьких, бо подумали, що нас мають зараз пов’язати. За те, що в масках? За те, що вакцинувалися?!

У молодих людей, які вдерлися в приміщення, був такий агресивний вигляд, що не знали, як діяти. «Тирада» про те, що ми не повинні носити маски, що вакцинація – велике зло, всі від неї вимремо, ще тривала, коли прибули поліцейські. Почали з’ясовувати, а ми – пошвидше додому, пити корвалолові краплі. Може, газета роз’яснить нам, що то за бунтівники були, в чому вина працівників відділення і пенсіонерів, які обслуговувалися на пошті? Хто уповноважив «агітаторів» так лякати людей?»
Описане в листі дуже подібне на якийсь жахливий фільм, щоправда, не з вигаданим, а реальним сюжетом. Залишити поза журналістською увагою таку історію, звісно, не могли.

Неочікувані претензії
Розповісти про неї детальніше попросили виконуючу обов’язки директора Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» Наталію Свідерську:
– Ця неприємна ситуація шокувала увесь колектив, не лише працівників поштового відділення №13. Річ у тім, що підбурювачем до «захисту» своїх законних прав був і працівник одного з наших відділень. Раніше цей молодий чоловік працював листоношею. Пізніше, коли втратив найближчу людину, залишився сиротою, ми пішли йому назустріч, запропонували посаду оператора, щоб зміг і зарплату вищу отримувати, і скористатися мотиваційною можливістю. Колеги навчали, роз’яснювали, всіляко підтримували його.
Та за якийсь час скромний, навіть сором’язливий, хлопець різко змінився. Демонстративно відмовився носити маску, дотримуватися правил безпеки у зв’язку з пандемією коронавірусу. Відділення, в якому працює він оператором, щодня, за нашими підрахунками, відвідує майже три сотні осіб. Як сприйматимуть вони таку поведінку працівника?
Думаємо, він піддався впливові осіб, які свідомо сіють сумніви поміж людьми, розпалюють ворожнечу, блокують нормальну роботу поштовиків. Нам невідомо, чи жінка, в якої на бейджику було зазначено прізвище Білоус Оксана і що вона член Національної спілки журналістів, насправді є цією особою та належить до такої поважної організації. Нехай цим займуться правоохоронці, а також відповідно відреагують на їхні заклики не звертати уваги на рекомендації МОЗ, на внутрішні рекомендації установ, організацій, бо ці документи, мовляв, суперечать законодавству. Хоча свідомі люди мають розуміти, що закони Трудового кодексу, інші, прийняті задовго до пандемії, тож не могли передбачити нинішнього надзвичайно складного моменту, коли потрібно берегти своє та життя всіх, хто поряд.
Безглузде протистояння
А зробити це можна, як наголошують нам фахівці, дотриманням елементарних правил — носінням маски, дезінфекцією рук, приміщень, дотриманням дистанції і, звісно, вакцинацією, яка запобігає або суттєво знижує агресію хвороби. Здавалося б, усі, хто усвідомлюють величезні ризики, пов’язані з коронавірусом та його мутацією, не стануть ставати в позу протидії цим рекомендаціям. І якщо вакцинація — рішення, яке має прийняти кожен індивідуально, то правила жовтої, оранжевої, червоної зон карантину обов’язково передбачають дотримання низки вимог. Пригадайте, навіть Президент Володимир Зеленський під час візиту в Хмельницький, порушивши вимоги збиратися не більше чотирьох чоловік, змушений був заплатити штраф 17 тисяч гривень. Це — правила, продиктовані обставинами сьогодення, а не законами, кодексами, прийнятими в далекому минулому.
Та, підігрітий безглуздою боротьбою за «справедливість», оператор одного з поштових відділень уже в кількох письмових зверненнях вимагає в керівництва Укрпошти, начебто за порушення прав людини і примусову вакцинацію, мільйон доларів. Апетит у «правдоборця», що й казати, немалий. Та навіть великі гроші, знаємо, можуть не врятувати від величезної біди.
Втративши здоровий глузд, дехто намагається в соцмережах іронізувати, що є інші серйозні хвороби, страшніші ніж коронавірус. Звісно, що є. Та невже тисячі смертей від початку коронавірусу в Україні, понад 20 тисяч хворих щодня — не підстава для тривоги та дій до самозбереження?
Дбати не лише про себе
Ми спілкувалися з представниками кількох поштових відділень, не лише міста Хмельницького, намагаючись з’ясувати, чи змушує керівництво їх вакцинуватися? І всюди чули лише про рекомендації зробити щеплення. Зрештою, це вибір кожного, залежно від показників здоров’я, від протипоказань, від самопочуття, які обов’язково враховують разом із наміром вакцинуватися.
 — На сьогодні щеплення проти коронавірусу зробили понад 12 відсотків працівників зв’язку області. Збільшення «червоних» зон в Україні змушує поштовиків не лише носити маски, користуватися дезрозчином, а й звертатися до пунктів вакцинації, — розповідає Наталія Свідерська. — Ми ж працюємо з різними категоріями населення і просто зобов’язані подбати про особисту безпеку і безпеку тих, кого обслуговуємо.
До речі, зовсім скоро в області широко запрацюють пересувні відділення зв’язку. Двадцять п’ять нових машин, обладнаних сейфами, відеокамерами, полицями для товарів, вже отримала наша Хмельниччина.
Ми хочемо обслуговування сільського населення — і щодо оформлення комунальних платежів, і щодо доставки товарів, пенсій, газет — зробити більш зручним, адже завдяки машинам доїжджатиме листоноша у різні пункти села, щоб надати поштові послуги практично вдома. Ось такі наші плани. Навіть у період карантинних обмежень пошта не припинятиме свою роботу.
Головне, щоб у надзвичайно складний для всіх період ми залишалися розсудливими, взаємно вічливими, і щоб подібні провокації, бездумні вчинки, підбурювання, які спостерігали на відділенні №13, не підірвали роботу всього поштового зв’язку.