Стоять нині жителі області  за щепленням проти COVID-19.

Якщо ще влітку вакцинуватися можна було за 10-15 хвилин практично без будь-яких черг, то тепер ситуація змінилася. Охочих отримати щеплення значно побільшало. І спонукали подолян до цього, зокрема, нові правила міжрегіональних перевезень автомобільним та залізничним транспортом (почали діяти з 21 жовтня). Для того, аби поїхати, пасажири повинні пред’явити сертифікат про щеплення (хоча б однією дозою вакцини) або ж негативний результат ПЛР-тесту чи експрес-тесту на антиген, який чинний 72 години. До речі, на залізничному вокзалі в обласному центрі почав працювати пункт щеплень.
 До того ж, в області з 23 жовтня запроваджено додаткові карантинні обмеження. Зокрема, продовольчі та непродовольчі ринки, заклади торгівлі (продовольчі та непродовольчі кіоски, магазини, супермаркети тощо), готелі, перукарні, салони краси повинні працювати винятково за наявності в суб’єктів господарювання та їх працівників негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, яке проведено не більш як за 72 години, або документа, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 хоча б однією дозою вакцини (жовті сертифікати).
У барах, ресторанах і кафе, окрім працівників, відповідні документи повинні мати і відвідувачі.
Тому черги однозначно стали довшими. І до центру масової вакцинації, і до пунктів щеплень. Кілька днів тому на продовольчому ринку обласного центру теж бачила чималу чергу з працівників. Але що цікаво: у чергах люди стоять без дотримання будь-якої соціальної дистанції, крім того, далеко не всі в масках.
 Та й у міському громадському транспорті, приміром, хіба всі пасажири в масках? На своє лихо зробила зауваження юнакові років 25, який сів поруч зі мною в маршрутці. Він мені роздратовано відповів, що вже двічі вакцинований, то навіщо йому, мовляв, та маска. І прискіпливо допитувався мене, чи я теж зробила щеплення. Так, і я отримала вже дві дози, але й це не дає права ходити без маски. Звісно, настрій був зіпсований геть. Але найнеприємніше було те, що під час емоційної розмови хлопець весь час бризкався слиною — без маски ж…
 Що стосується темпів вакцинації, то в нашій області зроблено уже понад півмільйона щеплень. Працює 10 пунктів масової вакцинації, 95 постійних пунктів щеплень та 64 мобільні бригади.
 Швидкими темпами вакцинуються освітяни Хмельниччини: щеплення зробили уже понад 90 відсотків працівників закладів освіти.
 Разом з тим, кількість хворих на COVID-19 у нашій області, як і по всій країні, стрімко зростає. Нині 22 лікувальних заклади надають стаціонарну допомогу хворим з COVID-19. З початку пандемії в області захворіло на COVID-19 111 тисяч чоловік, з них, на жаль, померло понад 2300.
Медики зазначають, що, за останніми даними, серед тих, хто захворів на COVID-19, частка вакцинованих становить лише 7-8 відсотків. А серед тих, хто лікувався у стаціонарі, — менше 1 відсотка.
 Отож, основними методами боротьби з пандемією коронавірусу, як і раніше, залишаються: суворе дотримання карантинних обмежень та вакцинація. Вакцина нині є у достатній кількості. І за бажанням можна вибрати якою саме вакциною робити щеплення: AstraZeneka, CoronaVak чи Pfizer.
 Вибір за вами. Власне, як і рішення робити щеплення. Певно, простіше мати сертифікат і не платити додатково ще за проведення ПЛР-тесту, приміром, перед поїздкою до іншого міста. Чи вас це не стосується, бо ви взагалі віддаєте перевагу нелегальним перевезенням? Але ж чим нелегальніше, тим більший ризик заразитися небезпечним вірусом.
 Тому дуже важливо зробити правильний вибір, щоб захистити себе і своїх близьких.
До речі, з 30 жовтня наша область перейде в «червону» зону.