Сон – одна з найважливіших щоденних потреб людини для здорового функціонування організму. Від нестачі сну люди помічають за собою як фізичні, так і психічні порушення.

До симптомів недосипання належать: постійна сонливість, апатія, швидка втомлюваність, зниження рівня концентрації уваги, дратівливість.

Якщо людина регулярно ігнорує добову норму сну, у неї може розвитися депресія, чи понизитися імунітет, що спровокує надалі серйозні захворювання.

Якщо ви постійно недосипаєте, то залягти в ліжко на вихідні і відіспатися за весь тиждень – не найкраща ідея. Краще витратити трохи часу на регуляцію свого щоденного режиму, ніж влаштовувати каруселі для психіки.

Що ж, багато хто знає, що для відновлення організму, в середньому людина потребує від 7 до 9 годин сну на добу, це досить індивідуальна річ, проте людина на фізичному рівні все одно залежить від гормональної системи та біоритмів. Що це означає?

Спати потрібно в повній темряві, оскільки нічний сон корисніший для організму, хоча, деколи, можна компенсувати нестачу сну декількома годинами відпочинку вдень.

Також варто засинати не пізніше 23:00, оскільки з 22:00 до 02:00 виробляється гормон росту, який відповідає за якість сну і в цей час одна година відпочинку до опівночі = двом після.

Якщо є проблеми з раннім засинанням можете змінити звичний вечірній режим:

- не пийте чай, каву, чи тонізуючі напої як мінімум за 2 години до сну;

- в той самий час відмовтеся від перегляду телевізору, смартфону, чи комп’ютера, краще почитайте книгу;

- виходьте на вечірні прогулянки, на них тіло насичується киснем і наступає відчуття приємної втоми;

- не забувайте провітрювати поміщення, в якому збираєтеся засинати, там завжди повинен бути кисень, так сон буде протікати більш гармонійно;

- постарайтеся позбутися будь-яких подразників у вигляді новин, чи суперечок за певний час до сну, краще займіться тим, що може вас заспокоїти, таким чином ви підготуєте психіку до здорового відпочинку на фізичному рівні.

Якщо ви помітили за собою тривале безсоння, обов’язково зверніться за допомогою до спеціалістів.