Сьогодні будемо вести мову про важку й небезпечну хворобу — цукровий діабет. Він, як відомо, страшний своїми ускладненнями. Тому важливо розуміти, якого способу життя треба дотримуватися, аби вберегтися від цього захворювання.
Саме про це — наша нинішня розмова з Галиною БУЗДИГАН, лікарем-ендокринологом КП «Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр».

— Галино Василівно, що таке цукровий діабет?
 — Цукровий діабет — це захворювання, при якому виявляється стійке підвищення рівня глюкози у крові. Виявити це можна з допомогою звичного для всіх практично з дитинства аналізу — здати кров на цукор. Так, на виявлення того самого рівня глюкози.
 — Який рівень глюкози вважається нормою?
 — Нормальний рівень глюкози у крові — 3,3-5,5 ммоль на 1 літр. Якщо рівень підіймається до 7 ммоль, то це вже — цукровий діабет.
 — Часто можна чути термін «переддіабетичний стан». Що це означає?
 — Є так звана буферна зона, коли рівень глюкози в крові становить від 5,5 до 7 ммоль. Ось саме це і називаємо переддіабетом або порушенням толерантності до глюкози. Тобто, це ще не діабет. Але це межа, після якої або починається хвороба, або є ще можливість, дотримуючись певних правил, уникнути її.
 — У цьому випадку мова йде саме про діабет ІІ типу?
 — Так, саме ІІ типу. Адже цукровий діабет І типу виявляється, як правило, у дітей та пацієнтів молодого віку, і ця форма є абсолютно інсулінозалежною й набагато важчою. Запобігти діабету І типу, на жаль, неможливо.
 А цукровий діабет ІІ типу становить практично 90 відсотків усіх випадків діабету. І саме йому ми можемо протистояти, більше того, змінивши спосіб життя, не дозволити йому розвинутися.
 Чому настільки важливо вести правильний спосіб життя? Тримати в нормі власну вагу, достатньо рухатися? А тому, що надлишкова вага, тобто зайвий жир, не дає змоги працювати власному інсуліну.
 — Кажуть, що часто «цукор підстрибує» через нервовий стрес?
 — Так, стрес може спровокувати підняття рівня глюкози в крові. Але тут обов‘язково є підґрунтя — надлишкова вага, неправильне харчування. От, приміром, ви вранці, як правило, не встигаєте поснідати. А в обід нема що з’їсти. І лише ввечері наїдаєтеся досхочу. В результаті — перевантажуєте свою підшлункову залозу. І це триває тижнями, місяцями. А тоді трапляється якийсь нервовий стрес, і — рівень глюкози може підвищитися.
 — Отож, чи можемо запобігти захворюванню на цукровий діабет ІІ типу?
 — Авжеж, можемо. Навіть, повторюю, коли рівень глюкози знаходиться у буферній зоні, ми можемо уникнути хвороби, повернувшись до здорового способу життя й максимально нормалізувати цей рівень.
Розпочнемо з харчування. Споживайте нежирну їжу, з великим вмістом клітковини. Відмовтеся від цукру, тістечок, булочок, білого хліба взагалі. Зрозумійте: у білому цукрі нічого корисного немає! Корисні мед, сухофрукти, овочі, фрукти.
 Організму потрібні складні вуглеводи. Тому у своєму сніданку, приміром, замініть звичну скибку білого хліба на хліб з висівками чи з житнього борошна, додайте яйце, вівсяну кашу тощо.
 Харчуватися треба невеличкими порціями, але частіше, 4-5 разів на день, це зменшить навантаження на вашу підшлункову залозу.
 Обов’язково їжте овочі — моркву, капусту, зелень, помідори, гарбуз, цибулю, огірки, буряк, гриби, солодкий перець. Хліб — лише з цільного зерна. Крупи — овес, гречка, рис, макарони твердих сортів, горох, зелений горошок. Нежирне м’ясо: курка, індичка без шкіри, телятина, яловичина, кролик, яйця, нежирні сири. З риби — тунець, лосось, тріска, скумбрія. Вживайте оливкову та ріпакову олію.
 — Багатьох цікавить, скільки можна їсти меду?
 — Мед можна вживати, коли рівень глюкози не більше 6 ммоль. І, звісно ж, у розумній кількості — не більше 1-2 ложок у день.
 — Яку роль у профілактиці відіграє фізичне навантаження?
 — Величезну. І не лише у профілактиці, а й навіть під час лікування. Необхідно збільшити фізичне навантаження на ваш організм до 30 хвилин на добу. Це можуть бути різноманітні фізичні вправи. Або й просто пішохідні прогулянки. Чим більше ви ходите, тим краще для вашого організму.
 — Чи є певні симптоми, які свідчать про можливість розвитку діабету?
 — Симптоми діабету другого типу спочатку можуть бути непомітними для самого хворого. До прикладу, людина постійно хоче пити, у неї підвищений апетит. Вона втомлена, дратівлива. Також у неї часте сечовипускання, повільно загоюються рани, погіршується зір. Хворий відчуває поколювання, біль або оніміння в кінцівках, свербіж шкіри.
 Людина не завжди звертає увагу на ці симптоми, особливо, якщо вони не яскраво виражені. Тому підвищений рівень глюкози у крові може виявитися випадково, під час обстеження з іншого приводу.
 Тож варто бути дуже уважним до свого організму. І при виявленні будь-яких з описаних вище симптомів, необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря.
 — Хто належить до групи ризику?
 — Захворіти діабетом ІІ типу може практично кожен, особливо, ті, в кого хворіли близькі родичі. Факторами ризику є також зайва вага, високий артеріальний тиск. Саме тому цим людям потрібно особливо пильно стежити за станом свого здоров‘я і здавати кров на визначення рівня глюкози раз у три місяці.
 — Які ускладнення бувають при цукровому діабеті ІІ типу?
 — Насамперед, вражаються і знищуються дрібні судини. Думаю, усім відомо про діабетичну стопу, коли внаслідок порушення кровотоку та враження нервових закінчень можуть з’являтися виразки на ногах, які інфікуються і не загоюються. Дуже часто це призводить до ампутації.
 Страждають нирки. Вражається також сітківка ока, що може призвести до втрати зору. Окрім того, зростає ризик розвитку інсультів та інфарктів — у діабетиків вони трапляються у шість разів частіше, ніж у здорових людей.
 Тому закликаю усіх бути особливо пильними, дбати про своє здоров‘я: позбутися шкідливих звичок, зайвої ваги, раціонально харчуватися.
 Будьте здорові!
 — Дякую за розмову, Галино Василівно.