Останнім часом все частіше в ЗМІ порушують тему Юмейхо-терапії. Розкажіть, будь ласка, чи насправді вона така корисна та в чому її особливості? Загалом мені цікава будь-яка інформація про цей вид лікування. Лариса ВОЗНЯК, м. Хмельницький.

Відповісти на це запитання ми попросили фахівця з безконтактного масажу, юмейхо-терапевта КНП «Хмельницька обласна лікарня» Юрія Кияна.
– За статистикою, у 90 відсотків людей з дитинства порушене центрування тазових кісток. Відповідно – викривляється хребет, зміщується плечовий пояс, порушується постава, і це призводить до збою в роботі всіх органів. Образно кажучи, тазові кістки – це фундамент нашого організму, а хребет, як і кістки кінцівок, – це стовпи і стіни будівлі. Якщо фундамент зрушився, то, зрозуміло, й стіни будуть руйнуватися. І жодні «косметичні» ремонти не допоможуть, бо необхідно повністю відновити фундамент.
Так, у більшості людей організм розхитаний, викривлений. Якщо, до прикладу, ви постійно закладаєте ногу на ногу, або помічаєте, що під час дощу одна штанина більш замащена, ніж інша, якщо асиметричне обличчя, плечі – все це свідчить, що центр ваги зміщений. А наслідком можуть стати серйозні хвороби.
Захворюванням, спричиненим станом хребта, тазостегнового пояса, положенням центру, а також порушенню травлення, больовим відчуттям у м’язах, суглобах, стрибком артеріального тиску, надмірній худорлявості та іншому можна запобігти. Масажист із Японії Масаюкі Сайонджі після кількох років досліджень розробив свою методику лікування під назвою Юмейхо-терапія.
Юмейхо-терапія є поєднанням мануальної практики цілителів Сходу і глибокими знаннями людської природи сучасної медицини. Тут можна простежити елементи тайського масажу, масажу Шиа-цу, мануальної терапії, вісцеральної терапії, рефлексотерапії. Система була народжена і використовувалася в стінах Шаоліньського монастиря для лікування та відновлення ченців після важкої роботи та тренувань.
Ця терапія рекомендується при захворюваннях опорно-рухового апарату (остео­хондроз, сколіоз, обмінно-дистрофічні артрози та ін.), порушенні обміну речовин в організмі (аліментарне ожиріння, подагра, сечокам’яна хвороба тощо), захворюваннях серцево-судинної системи (вегето-судинна дистонія, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба тощо), захворюваннях нервової системи (неврози, астено-вегетативний синдром, хронічні радикуліти та ін.), а також алергічних захворюваннях (бронхіальна астма, полінози та ін.).
Під час сеансу опрацьовуються всі суглоби від голови до пальців ніг, розминаються м’язи всього тіла, йде вплив на основні нервові стовбури, що, як правило, збігаються з енергетичними меридіанами людини. Юмейхо передбачає також масаж живота, або вісцеральну терапію – зняття застою, спазмів і нормалізацію роботи внутрішніх органів. Розслаблюючий масаж обличчя, голови в Юмейхо-терапії, відмінно знімає емоційну напругу. Та основний ефект – від корекції положення кісток тазу.
Мені пощастило пройти курси з Юмейхо-терапії в автора цього виду лікування Масаюкі Сайонджі, які за життя він проводив у Києві. Я пишаюся, що отримав диплом із його підписом та іменною печаткою. Зрештою, мені пощастило стати першим юмейхо-терапевтом у Хмельницькому.
Вже на практиці я зміг доповнювати систему професора Сайонджі, що включає реабілітаційну та профілактичну терапію, своєю енергетичною методикою. Пізніше передав ці знання двом своїм учням.
Масаюкі Сайонджі наголошував, що у досвідчених руках терапія діє надзвичайно добре і ставить на ноги пацієнтів. Проте всі юмейхо-терапевти повинні мати диплом єдиного зразка Міжнародного інституту профілактичної медицини. Адже поверхові знання, брак досвіду можуть лише нашкодити. Список протипоказань до терапії Юмейхо немалий. Дуже обережними треба бути з літніми пацієнтами, дітьми і тими, хто переніс операції, травми. Тому, обираючи юмейхо-терапевта, вимагайте в масажиста наявність диплома, що засвідчує ступінь його майстерності.
«Мені не потрібен діагноз. Я лікую людину, а не хворобу», – казав М. Сайонджі. Цьому принципу засновника Юмейхо треба повністю відповідати і його послідовникам.