Унікальну операцію з пересадки серця провели на базі Хмельницького обласного серцево-судинного центру. Заклад входить до пілотного проекту з трансплантації, має відповідну ліцензію. Тут працює трансплант-координатор.

47-річний пацієнт, який проходив лікування у Центрі, був записаний до «листа очікування» на трансплантацію. Орган для пересадки доставили з Івано-Франківська. Після внесення даних померлого донора до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин відбулося автоматичне співставлення пари «донор-реципієнт». Щоправда, в той час у ДСНС не було можливості допомогти з транспортуванням, і операція опинилася під загрозою. Народний депутат України Сергій Лабазюк посприяв в терміновій доставці донорського органу. В подібних операціях час відіграє важливу роль. Загалом знадобилося майже три години, щоб доставити орган і, власне, розпочати саму операцію.
Унікальну операцію, яка тривала шість годин, провели директор Центру Андрій Кланца, кардіохірурги Валерій Сухарєв, Андрій Данилюк, Андрій Шимків, трансплант-координатор Руслана Григорук, анестезіологи Юрій Гордєєв, Михайло Ільницький, Ігор Волотівський, загалом —  майже 40 спеціалістів. Андрій Кланца висловлює вдячність усім лікарям, медсестрам, які були задіяні під час проведення операції.
«Це ще один крок на шляху розвитку трансплантології в Україні. Трансплантація серця в Хмельницькому стала можливою не лише завдяки високому професіоналізму лікарів і злагодженій та координованій роботі усіх служб, але і родині донора, яка, розуміючи важливість донорства, надала згоду на вилучення анатомічних матеріалів», — наголосив відомий кардіохірург Андрій Кланца.

Довідка:
КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» входить до Пілотного проєкту з трансплантації, має відповідну ліцензію. У закладі працює трансплант-координатор. Усі, хто потребує трансплантації, можуть звернутись за консультацією, пройти відповідне обстеження, записатись до, так званого, «листа очікування», отримати якісну високоспеціалізовану медичну допомогу.