Хмельниччина, як і вся Україна, нині охоплена черговою хвилею COVID-19. Лише за січень 2022 року в області виявлено понад 27 тисяч хворих. Про темпи тестування й вакцинації, особливості перебігу штаму «Омікрон» ми розмовляли з генеральним директором ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головним державним санітарним лікарем Хмельницької області, керівником обласного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної із COVID-19, Миколою Габрикевичем.

– Миколо Івановичу, розкажіть, будь ласка, про ситуацію в нашій області із захворюваністю населення на COVID-19.
– Протягом попередніх трьох тижнів показники захворюваності на COVID-19 на Хмельниччині зросли, щонайменше, в 7 разів. Якщо у пік минулої хвилі на добу реєстрували в середньому 1200 нових випадків, то уже понад тиждень щоденно виявляємо 2, а то і більше, тисячі хворих. І це ми говоримо лише про протестованих громадян та лабораторно підтверджені випадки. Однак і за цих умов, навантаження на вірусологічну лабораторію нашого Центру дуже велике. Зараз ми опрацьовуємо понад 4 тисячі ПЛР-дослід­жень на добу.
– І все ж чуємо багато нарікань на темпи тестування. Мовляв, тести обробляються протягом 3-4 діб. Людина вже встигла одужати, і лише тоді отримала підтверд­ження про вірус.
– Варто роз’яснити ситуацію. У першій половині дня амбулаторія проводить забір аналізів, після обіду або наступного ранку (усе залежить від кількості) передає біоматеріал до вірусологічної лабораторії нашого Цент­ру. Там аналізи опрацьовують не більше доби. Опрацювання зразків – те, за що відповідає конкретно наша установа.
Водночас хочу звернутися до громадян: якщо сімейний лікар зробив «швидкий» тест на COVID-19 і він показав позитивний результат, це є достатньою підставою для встановлення відповідного діагнозу. Тому не варто вимагати направлення на ПЛР-дослідження та додатково навантажувати вже й без того перевантажену систему тестування.  
— Миколо Івановичу, які особливості штаму «Омікрон», який, знаємо, зареєстрований уже на території нашої області?
 — Під час цієї хвилі більшість людей хворіють у легшій формі та рідше потребують госпіталізації, особливо ті, що провакциновані. В цілому, значно менше громадян потребують стаціонарного лікування, також зменшилась кількість летальних випадків внаслідок ускладнень, спричинених COVID-19. Якщо раніше показник летальності складав 2,2, то наразі маємо летальність на рівні 0,8.
Легший перебіг хвороби пов’язуємо, насамперед, зі збільшенням кількості вакцинованих. Нині хоча б одне щеплення проти COVID-19 отримали більше половини краян, багато людей уже перехворіли під час попередніх хвиль і їхній організм став менш сприйнятливим до хвороби.
Так, штам «Омікрон» уже виявлений і в нашій області. Днями ми отримали з Києва результати досліджень проб. У всіх 32 зразках біоматеріалу було виявлено штам «Омікрон». Він характеризується великою заразністю, однак переноситься легше та рідше викликає ускладнення. Як свідчить практика, після того, як виявлено хоча б один випадок нового штаму, немає сенсу направляти зразки на дослідження щоразу. Адже поступово новий штам починає домінувати та витісняти попередній, до якого частина людей уже мають імунітет. У цього штаму менший інкубаційний період, ніж у «Дельти». У середньому, він становить 3 доби. Хоча найчастішими симптомами «Омікрону» є нежить, головний біль, чхання та біль у горлі, він може спричиняти тривалі негативні наслідки для здоров’я.
— Люди якого віку зараз хворіють найбільше?
— Особливістю цієї хвилі захворюваності є значне зростання відсотка дітей, у яких діагностують COVID-19. Якщо раніше частка хворих дітей складала 3-7%, то протягом останнього часу — понад 20 %. Тому рекомендували закладам освіти перевести школярів на дистанційну форму навчання. І завдяки зменшенню контактів та масового скупчення дітей, рівень захворюваності на COVID-19 серед школярів поступово знижується — з понад 20 до 10%. Також на дистанційну форму роботи перейшла частина підприємств та організацій краю.
— Яка ситуація із госпіталізацією хворих на COVID-19 в області?
— Станом на 8 лютого цього року на лікуванні в перебуває 27271 особа, більшість лікуються амбулаторно. Лікування у стаціонарах потребують переважно люди, котрі не вакцинувалися або вакцинувалися нещодавно, і в них не сформувався імунітет. Для стаціонарного лікування дітей у закладах охорони здоров’я області розгорнуто 312 ліжок. Наразі госпіталізовано близько сотні дітей.
І найсвіжіша новина: державна комісія прийняла рішення про перехід Хмельниччини до «червоної» зони з 11 лютого.
Нагадаю: потрібно носити маску, користуватися санітайзерами, уникати скупчень людей. І вакцинуватися! Бо, незважаючи на фейки та міфи, що побутують у суспільстві, вакцинація проти COVID-19 таки довела свою ефективність.