«Винахідники» заробили на такому актуальному бізнесі понад 6,7 мільйона гривень. Слідством встановлено, інформують у пресцентрі УСБУ в області, що дві лікарки разом з медсестрами однієї з міських поліклінік Хмельницького майже пів року фальшували медичну документацію, щотижня  вносячи до електронної системи охорони здоров’я «eHealth» більше 120 записів про начебто «вакцинацію» хмельничан. Медпрацівники пропонували виготовлення електронних COVID-сертифікатів без проведення фактичної процедури щеплення. Вартість послуги коливалася від 2800 до 3200 гривень за одну дозу вакцини.

До злочинної схеми медики також залучили посередників. Через них підшуковували клієнтів, передавали гроші та «списки» осіб, які не бажали вакцинуватись, але хотіли отримати сертифікати. У ході обшуків, проведених за місцем роботи та проживання учасників оборудки, правоохоронці виявили та вилучили: чорнові записи зі списками бажаючих «вакцинуватися», комп’ютерну техніку  та мобільні телефони з доказами протиправної діяльності, банківські картки, готівку в іноземній валюті – понад 420 тисяч гривень в еквіваленті, незаповнені бланки довідок із печатками медзакладу.
У межах кримінального провадження правоохоронці перевіряють інформацію щодо виплати особам, які незаконно придбали сертифікати про вакцинацію, «ковідної тисячі». Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин незаконної діяльності та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до оборудки.