Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3564

Із прикрої статистики відкрився цьогорічний купальний сезон, адже за перші шість днів літа на українських водоймах вже загинуло 17 людей, з яких троє дітей. На жаль, достукатися до свідомості наших громадян дуже важко, хоча й проводять рятувальники щорічно роз’яснювальну роботу серед населення.

Нинішнє літо – точно не час для бездумного жертвування своїм життям. Адже, не забуваймо, в країні йде страшна війна, й щодня від рук окупантів гине багато наших громадян, а особливо боляче констатувати смерть дітей. Однак наша дійсність нині така…
 «Ми страхаємося, коли чуємо черговий звук сирени, переживаючи, щоб ворожа ракета не відібрала життя, а його забирає вода, без зайвих зусиль — люди самі приходять... – кажуть у Головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій. – Вони масово вирушають на відпочинок до водойм. Не замислюючись над правилами безпечної поведінки, купаються у необладнаних місцях, нерідко – у стані сп’яніння, пірнають у воду з човнів та урвищ, запливають далеко від берега. Така необачність стає причиною трагічних наслідків».
Ясна річ, аби запобігти нещасним випадкам під час відпочинку біля водойм, надзвичайники нагадують відпочивальникам правила безпеки, виконання яких дозволить уникнути біди та, за необхідності, надати допомогу постраждалому.
Основними умовами безпеки насамперед є правильний вибір і обладнання місць для купання, суворе дотримання правил поведінки на воді під час плавання  та катання на плавзасобах. А батькам – не залишати за жодних обставин дітей поблизу водойм без нагляду.
Але бувають, на щастя, й історії з хорошим фіналом. Так, шостого червня у Летичеві бійці ДСНС урятували двох підлітків 13 й 14 років, які вирішили спробувати свої сили на воді, але не розрахували… З останніх сил вони допливли до острівця на річці Південний Буг та повернутися назад духу забракло. Проте небайдужий громадянин, який побачив, що хлопці перебувають на острові і просять порятунку, викликав рятувальників. Отож оперативно черговим відділенням 15 Державної пожежно-рятувальної частини підлітків доправили до берега й передали батькам.
…Вода – безжальна стихія й не пробачає неуважності та халатності. Тож випробовувати долю точно не варто, бо наслідки можуть бути фатальними.