Призерів першого етапу конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ» визначено на Хмельницькій АЕС. До участі у конкурсі представлені роботи старшокласників Хмельниччини.

Попри військові дії в країні та складні умови з електропостачанням, роботи цьогорічних учасників вирізнялися актуальністю і глибиною розкриття тематики.
Згідно із рішенням журі, до складу якого увійшли фахівці навчально-тренувального центру, представники Українського ядерного товариства та відділу роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС, гран-прі цьогоріч виборов старшокласник Берездівського ліцею Сергій Белінський, який дослідив активну зону ядерного реактора ВВЕР-1000.
Перше місце розділили учениця Шепетівського НВК №2 Софія Кузьменко, яка презентувала роботу «Надшвидка реакція: як війна в Україні змінює атомну енергетику» та восьмикласниця Судилківського ліцею Анастасія Власюк з роботою «Електрогенератор у побуті».
Учень Шепетівської ЗОШ №1 Євгеній Кравчук посів друге місце з рефератом «Малі модульні реактори SMR як перспективний напрямок розвитку атомної енергетики України й світу».
Про електромагнітне випромінювання та його вплив розповіла старшокласниця Судилківського ліцею Анастасія Девель, що розділила третє місце з учнем Берездівського ліцею Олександром Опанасюком, який презентував реферат щодо використання автоматизованих систем управління в роботі Хмельницької АЕС.
За підсумками конкурсу троє переможців візьмуть участь у наступному Всеукраїнському етапі.