З 1 грудня 2022 року розпочалася заборона на вилов річкових раків у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області. Враховуючи рекомендації Інституту рибного господарства НААН України, заборона триватиме до 30 червня 2023 року включно.

З метою збереження та охорони популяції раків в період їх спарювання та виношування ікри Хмельницьким рибоохоронним патрулем видано наказ «Про встановлення заборони на лов річкових раків».
Раки живуть від 20 до 50 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екз. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.
Після цьго у раків настає линька, під час якої вони скидають свій захисний панцир. Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у раків надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому такий процес, як скидання панциру є необхідним для розвитку особин. Під час линьки вони скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому простоті, тому в цей період вони менш всього захищені.
Лов цих членистоногих під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства, за яке передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого сягає до 680 гривень або кримінальна відповідальність, у випадку завдання істотної шкоди, яка передбачає штраф до 85000 грн або обмеження волі до 3-х років.
Крім того, за кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 332 грн.
Раки – досить охайні істоти, які живуть у чистій воді, добре збагаченій киснем. Вони можуть жити в будь-яких прісних водоймах: річках, озерах, лиманах, водосховищах, ставках. Ці безхребетні люблять чисті, незабруднені хімічними, побутовими або промисловими відходами водойми, за що їх вважають індикаторами чистої води. Маючи гарний нюх, раки легко знаходять собі їжу. Вони полюють на дрібних тварин, яких можуть захопити клешнями, поїдають відмерлі рештки тваринних організмів, чим і очищають водойму. Живляться раки також і рослинною їжею.
Хмельницький рибоохоронний патруль закликає усіх дотримуватися заборони на вилов раків задля збереження та охорони популяції раків в період їх спарювання та виношування ікри. Адже, як і будь який інший живий організм, вони відіграють важливу роль у екосистемі.