Останнім часом у соціальних мережах та новинних каналах російська пропаганда поширює інформацію про підвищений радіаційний фон у Хмельницькому, який нібито спричинив вибух, що пошкодив чи то снаряди із низькозбагаченим ураном, чи то компоненти якоїсь бомби, переданої Україні.

Аби перевірити цю інформацію, на території міста Хмельницького 15-16 травня 2023 року науковці Хмельницького національного університету виміряли радіаційний фон (дози гамма-випромінювання). У вимірюваннях узяли участь Наталія Міронова, докторка сільськогосподарських наук, завідувачка кафедри екології та біологічної освіти, і Тетяна Іванішена, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри хімії та хімічної інженерії Хмельницького національного університету.
Вимірювання радіаційного фону провели приладом «ТЕРРА дозиметр-радіометр МКС-05» у денний час у 9 точках, що рівномірно розподілені по площі міста.
Отримані значення складають 0,12-0,15 мкЗв/год і відповідають багаторічним показникам для території міста Хмельницького, а також не перевищують норму (0,3 мкЗв/год).
На підставі результатів вимірів можна стверджувати, що жодних причин для занепокоєння щодо підвищення радіаційного фону на території міста Хмельницького немає.