З приходом теплих весняних днів у лісах, на схилах берегів річок з’являються  тендітні первістки оновленої землі — первоцвіти.

Так називають низку видів  трав’янистих рослин, що квітнуть наприкінці зими та на початку весни: всі види підсніжників, горицвіт весняний, сон-трава, первоцвіт весняний, проліски, крокуси (шафрани) та інші. Всі вони перебувають на межі зникнення і занесені до Червоної книги України. Тобто  їхній збір  у природі та торгівля ними заборонені відповідно до чинного законодавства. Загроза знищення цих видів існує реально. Річ у тому, що в ранньоквітучих квітів поживні речовини накопичуються у цибулині й весь рік вона готується до цвітіння. І якщо зірвати ледь розквітлу квітку, рослина може загинути. Тому не треба себе тішити, що якщо квітка зірвана без цибулини, рослина не ушкоджена.
Для припинення збору, перевезення і торгівлі зникаючими рослинами щороку в Україні проводиться акція “Первоцвіт”. Вона починається ще у січні, з першими підсніжниками, а закінчується наприкінці травня, коли відквітують останні конвалії. Завдання  акції  — привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на  захист первоцвітів.
Нагадаємо, що  торгуючи рідкісними та зникаючими видами рослин  громадяни порушують закони України: “Про рослинний світ” “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про природно-заповідний фонд”, “Про Червону книгу України”.   А це тягне за собою великі штрафи:  на громадян від 340  до 510 гривень і на посадових осіб від 510 до
850 гривень.
На територіі Національного природного парку “Подільські Товтри” зростає чимало первоцвітів. З них сон чорніючий та великий, горицвіт весняний, підсніжник, цибуля ведмежа занесені до Червоної книги. Служба охорони природно-заповідного фонду парку проводить інспектування території, рейди в місцях зростання та продажу первоцвітів для недопущення та виявлення порушень природоохоронного законодавства. Проводяться бесіди серед населення, еколого-
освітня робота з школярами та студентами.
Дуже важливою складовою акції “Первоцвіт” є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Адже торгівля первоцвітами заохочується саме  попитом. Тому закликаємо всіх небайдужих прислухатися до наших порад, до свого розуму і совісті та активно підтримати такі природоохоронні зусилля:
— не збирати ранньовесняні квіти;
— не руйнувати місця їх зростання;
— не купувати!
Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Не губіть первоцвіти!