Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 4415

а, можливо, і в світі, пам’ятний знак подружжю Лариси Косач (Лесі Українки) і Климента Квітки встановлений у Славуті.

За непрямими історичними свідченнями та припущеннями дослідників у 1904 році в Славутському кумисолікувальному закладі перебували геніальна українська письменниця, перекладачка, культурний діяч Леся Українка та її чоловік — видатний етнограф, музикознавець, фольклорист, композитор, зберігач народної пісенної творчості Климент Квітка.
Це унікальний пам’ятний знак, адже досі спроби увіковічити пам’ять цих двох непересічних людей як подружжя ніхто не робив. Встановлений він на вулиці Монастирській, поблизу того місця, де у 1872 році за сприяння князя Романа Сангушка заснований кумисолікувальний заклад.
Автор проекту, відома художниця, скульптор і поетеса Світлана Лелях, подарувала пам’ятний знак місту. На урочистостях з нагоди його відкриття Світлана Мефодіївна із вдячністю згадала всіх, хто допоміг реалізувати її творчий задум. На відкритті пам’ятного знака була присутня жителька села Кривин Олександра Крижанівська, мати якої свого часу працювала в кумисолікувальному закладі. Того дня у Славуті по-особливому звучала поезія Лесі Українки та пісні, присвячені як видатній письменниці, так і Україні, яку вона так палко любила.