Завершено розгляд справи за позовом правозахисника Станіслава Батрина до Кабінету міністрів України щодо прожиткового мінімуму на 2019 рік. Про це інформує прес-служба Окружного адміністративного суду  міста Києва (http://oask.gov.ua/node/4229).

Суд визнав протиправними дії Кабінету міністрів із встановлення прожиткового мінімуму на 2019 рік без проведення науково-громадської експертизи сформованих набору продуктів харчування, продовольчих продуктів і послуг. Крім того, визнано протиправними дії уряду із розробки та схвалення проєкту закону “Про Державний бюджет на 2019 рік”, його подання до Верховної Ради із порушенням порядку встановлення розміру прожиткового мінімуму та інших соціальних стандартів і гарантій.
У своєму рішенні Окружний адмінсуд Києва зобов’язав Кабмін встановити прожитковий мінімум відповідно до положень законів України “Про прожитковий мінімум” та “Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії”.
Нагадаємо, ОАСК у серпні відкрив провадження у справі за позовом правозахисника Батрина до Кабміну, в якому той просив суд визнати протиправними дії уряду. Батрин заявив, що прожитковий мінімум у розмірі 1218 гривень, який встановлено урядом, не відповідає критеріям сучасного рівня життя українців. Він вважає, що прожитковий мінімум має бути на рівні близько 5-7 тисяч гривень.