Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3124

За словами головного поліцейського, 5 вересня розгорнуто роботу ситуаційного центру, який працюватиме в цілодобовому режимі аж до оголошення результатів виборів.

– Із 44-х впроваджень 18 розпочато до початку виборчого процесу, 26 – після 5 вересня.  Більшість впроваджень відкриті про перешкоджання здійсненню виборчого права, а вже після початку виборчого процесу – надання неправомірних відомостей до державного реєстру виборців та підкуп виборців. У двох кримінальних провадженнях чотирьом особам оголошено підозру, – сказав Ігор Клименко.  

Також він зазначив, що найбільш типові схеми, які поліція фіксує,  – надання грошової винагороди за зміну місць голосування та голосів за певного кандидата, а крім того, роздача безоплатних подарунків різним верствам населення з логотипами кандидатів, продуктів харчування та засобів гігієни, організація безоплатних поїздок.

«Нацполіція в режимі онлайн відслідковує ситуацію з порушенням виборчого процесу і відповідно реагує. Спільно з представниками Громадянської мережі «Опора» ми створили чат-бот в Telegram. Він дає змогу в онлайн-режимі приймати інформацію з місця порушень, а поліція оперативно перевірятиме та реагуватиме на такі повідомлення», – зазначив Клименко під час координаційної наради штабу по забезпеченню прозорості та правомірності виборчого процесу, яка відбувалась під головуванням міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та секретаря РНБОУ Олексія Данілова.

Як повідомляє прес-центр МВС у цьому засіданні також взяли участь керівники центральних органів виконавчої влади, діяльність яких координується Міністерством внутрішніх справ, член ЦВК Ірина Єфремова, керівник Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Зокрема, пані Айвазовська наголосила, що буде запроваджено онлайн-навчання для слідчих і для поліції превенції.

«Варто не лише звертати увагу на поточну статистику щодо порушень виборчого законодавства та відкритих кримінальних проваджень, а й побачити скільки справ доведені до суду. Якщо суспільство відчує, що порушники виборчого законодавства отримують реальні терміни та покарання – вибори проходитимуть більш чесно та прозоро», – сказала вона.