Сьогодні особливо актуальним стало питання соціального забезпечення  учасників антитерористичної операції. Редакція розпочинає цикл публікацій з юридичної допомоги учасникам АТО та членам їхніх родин. Правові роз’яснення надаватиме завідуюча юридичною клінікою Хмельницького університету управління та права Аліна Савчук.


Відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками бойових дій визнаються:
1) військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших, утворених відповідно до законів України, військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції (для зручності цю категорію осіб надалі по тексту називатимемо «військовослужбовці»).
Підставою для надання цим особами статусу учасника бойових дій є: документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, направлення (прибуття) у відрядження до районів проведення антитерористичної операції, їх перебування в таких районах з метою виконання завдань із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України шляхом безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (витяги з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень);
2)  працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством (для зручності цю категорію осіб надалі по тексту називатимемо «працівники, які брали участь в АТО»).
Підставою для надання цим особам статусу учасника бойових дій є: документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення або направлення (прибуття) у відрядження для безпосередньої участі в антитерористичній операції в районах її проведення (витяги з наказів, розпоряджень, посвідчень про відрядження, книг нарядів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень), а також документи, що були підставою для прийняття керівниками підприємств, установ, організацій рішення про направлення осіб у таке відрядження.
Рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій (далі — «міжвідомча комісія»), яка знаходиться за адресою: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001; контактний телефон: (044) 281-08-54.
Потрібно відзначити, що порядок надання статусу учасника бойових дій для військовослужбовців та працівників, які брали участь в АТО, має деякі відмінності. Так, для надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям, командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів у місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення зобов’язані подати на розгляд комісій, утворених у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади чи інших державних органах (далі — «відомча комісія»), у підпорядкуванні яких перебували військові частини (органи, підрозділи), установи та заклади, в складі яких проходили службу чи працювали особи, довідки за встановленою формою та документи, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій.
Такі відомчі комісії вивчають документи і подають їх на розгляд міжвідомчої комісії, а в разі відсутності підстав, які підтверджуються документами, повертають їх до військових частин (органів, підрозділів), установ, закладів з метою подальшого доопрацювання.
Міжвідомча комісія розглядає документи, надіслані відомчою комісією, і в разі потреби заслуховує пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків, представників державних органів та в місячний строк з дня надходження документів приймає рішення щодо надання статусу учасника бойових дій, про що інформує комісію.
У свою чергу, для надання статусу учасника бойових дій працівникам, які брали участь в АТО, керівники підприємств, установ, організацій в місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення зобов’язані подати на розгляд міжвідомчої комісії довідки за встановленою формою та документи, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій.
Надалі міжвідомча комісія розглядає документи і в разі потреби заслуховує пояснення осіб, щодо яких вони подані, свідків, представників державних органів та приймає в місячний строк з дня надходження документів рішення щодо надання статусу учасника бойових дій, про що інформує керівників підприємств, установ, організацій та органи соціального захисту населення за місцем реєстрації особи.
Окремо слід наголосити, що досить часто трапляються випадки, коли командири (начальники) військової частини (органу, підрозділу) або інші керівники установи, закладу, підприємства чи організації не подали до міжвідомчої комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій. У цьому випадку особа може самостійно звернутися до таких комісій із пакетом документів. Адреси таких комісій можна дізнатися за телефоном: (044) 281-08-54.