Псячу систему раннього діагностування застосовують в аеропорту Гельсінкі.

Хвостаті пошуковці дають стовідсотковий результат у виявленні людей-носіїв чи тих, хто захворів на цю небезпечну хворобу, стверджують фінські вчені. Поки що перший пілотний проект такого масштабу започаткували у столичному аеропорту Фінляндії. Як повідомляє Deutschе Welle, для термінового собачого тестування потрібно лише провести серветкою по шкірі людини і дати її понюхати чотирилапій лабораторії, результат буде негайно, оскільки збудник COVID-19 має специфічний запах.

– Ми вже маємо великий досвід у тренуванні собак для розпізнавання хвороб, – каже Анна Хіельм-Бйоркман, доцентка  ветеринарного факультету університету Гельсінкі. – І просто фантастично спостерігаємо за тим, як швидко мохнаті навчилися розпізнавати новий запах. Після короткого тренування тварини ідентифікували інфікування SARS-CoV-2 майже з такою ж точністю, як ПЛР-тести.

Такими багатообіцяючими результатами мають намір скористатись дослідники з Великобританії та Франції, які теж навчають собак розпізнавати коронавірус. Колеги з Німецького центру собак-помічників (Deutsches Assistenzhunde-Zentrum) теж отримали користь від фінських досліджень. Зараз фінські науковці готуються до наступного етапу дослідження, під час якого собаки розпізнаватимуть більшу кількість проб пацієнтів.

– Деякі хвороби мають такий специфічний запах, що натреновані собаки можуть винюхати його з вражаючою точністю, – зазначає представниця Німецького центру  Лука Барретт (Luca Barrett). – Згідно з дослідженнями, рак молочної залози собаки можуть розпізнати з точністю до 93 відсотків, рак легенів – до 97 %. Крім того, собаки з високою вірогідністю ідентифікують рак шкіри, кишечника, яєчників чи рак простати, виявляють хворобу Паркінсона.