Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3700

  

ЦВК оголосила попередні дані щодо явки на місцевих виборах-2020.

Сьогодні в Україні пройшли місцеві вибори, де обирали депутатів обласних, районних, сільських рад, а також селищних, сільських та міських голів. Явка виборців за попередніми підрахунками склала 37%, про це повідомив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко. Активніше голосували у західній Україні, найвищий результат - 46,67% у Тернопільській області, найнижчий - 31,77% - у Донецькій.

Волевиявлення народу у цьому році в ЦВК назвали  найскладнішим в історії України, на думку представників комісії пандемія значно ускладнила процес. Також у Центральній виборчій комісії зауважили, що відповідно до Виборчого кодексу України, комісія не уповноважена отримувати оперативну інформацію про явку виборців упродовж дня голосування. Такі відомості дільничні виборчі комісії подають до усіх ТВК з місцевих виборів, які організовуються та проводяться на цій дільниці, у свою чергу міські, районні в місті, сільські, селищні виборчі комісії передають інформацію, зокрема щодо кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчих дільницях на момент закінчення голосування (20 годину), відповідним органам ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) для подальшої передачі цієї інформації до ЦВК.

Інформаційно-аналітична система “Вибори”, яка теоретично могла б автоматично передавати всі дані відразу до Комісії, поки що не розгорнута до рівня ТВК, оскільки обмежили фінансування, через пандемію COVID-19, тож на ці цілі не було виділено відповідних коштів.

Проте з метою належного інформаційного забезпечення місцевих виборів з власної ініціативи ЦВК інформацію про явку виборців відповідні працівники Секретаріату Комісії збирали будь-якими засобами зв’язку, зокрема телефоном, або електронною поштою. Водночас процес опрацювання та оприлюднення таких даних вимагає тривалого часу, до того ж такі відомості є фрагментарними та попередніми.

Остаточну офіційну інформацію щодо кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчих дільницях на момент закінчення голосування, ЦВК зможе оприлюднити лише після її надходження до Комісії від органів ведення ДРВ та подальшого опрацювання і узагальнення.

Сьогодні ж відбулася онлайн зустріч Голови Центральної виборчої комісії Олега Діденка з Послами країн Великої сімки, Надзвичайним та Повноважним Послом Данії, а також представниками міжнародних організацій. Під час спілкування представники дипломатичного корпусу, акредитовані в Україні, високо оцінили роль та зусилля Комісії в організації підготовки та проведення місцевих виборів. Перебуваючи на окремих виборчих дільницях, посли пересвідчилися в якісній організації голосування дільничними виборчими комісіями, також вони звернули увагу на ефективні протиепідемічні заходи на дільницях.

 

Громадянська мережа «Опора» протягом дня спільно із поліцією фіксували порушення на виборчих дільницях Хмельниччини, так на дільницях Слобідсько-Кульчієвецької громади розмістили інформаційні матеріали з партійною символікою Радикальної партії Олега Ляшка, а саме у селах Мукша Китайгородська та Слобідка-Кульчієвецька. Голова Слобідсько-Кульчієвецької сільської ТВК повідомила ОПОРІ, що у такому вигляді вони отримали матеріали від партії і  в такому вигляді роздали їх дільничним виборчим комісіям. Після зауваження зробленого спостерігачем про те, що такий формат інформаційних матеріалів може містити ознаки агітації, члени ТВК вирішили забрати перший аркуш з програмою партії і партійним логотипом та повідомити про необхідність це зробити усім ДВК.

Крім того, на одній із виборчих дільниць Хмельницького виборці здійснювали волевиявлення поза кабінками для голосування. На дільниці №681444, що в Хмельницькому, виборці заповнювали бюлетені, сидячи на лавочці в приміщенні самої дільниці. 

Підбиваючи попередні підсумки дня голосування під час вечірнього брифінгу для ЗМІ координатор Громадянської мережі ОПОРА Андрій Попик повідомив, що у Хмельницькому на одній з дільниць зникло 600 бюлетенів. Тепер необхідно встановити на якому етапі вони зникли, оскільки на них немає зазначеного номера конкретної дільниці, тому існує небезпека, що ці бюлетені могли бути використані на будь-яких інших дільницях цього округу, через це, можливо, відбулась масштабна фальсифікація.

Всього в день голосування до поліції Хмельниччини надійшло 91 повідомлення про можливі порушення, за результатами перевірки цих повідомлень правоохоронці склали 9 адміністративних протоколів та відкрили три кримінальних провадження. 

Протягом дня «Подільські вісті» побували на дільницях №681441 та №681442, тут все відбулось без серйозних порушень. В першій половині дня спостерігалась невелика черга на дільницю №681441, оскільки всі мали пройти температурний скрініг і в самому приміщенні потрібно було дотримуватись соціально-безпечної дистанції, тож запрошували усіх по черзі. Там, станом на 10:30 проголосували 132 виборці із 1803, на 15:00 – 519, на 19:00 – 714.  На час закриття дільниці №681442 із зареєстрованих 1877 виборців проголосували 744, у відсотковому значенні результат приблизно однаковий – 40%