Біда вже за порогом?

Страх і паніка котяться світом через коронавірусну біду. За час пандемії СОVID-19 забрав на планеті понад 1,6 мільйона життів, а перехворіли ним майже 70 мільйонів чоловік. І ось нарешті з’явилося світло в кінці тунелю – у різних країнах розроблено кілька обнадійливих вакцин. Так, спільна американо-німецька вакцина компаній Pfi zer/ BioNTech показала високі результати після клінічних досліджень на людях. Позавчора нею Великобританія почала масове щеплення співвітчизників. Правда, і Росія протрубила, що її вакцина «СпутнікV», котру вже використовує наш північний сусід, надійна. Однак росіянам через їхні постійні брехні, окозамилювання й підступність ніхто не вірить.

У світі шириться ажіотаж: країни наперед викуповують ще не вироблену вакцину. Канада, наприклад, придбає її для 154 мільйонів чоловік, хоча має менше 40 мільйонів населення. Тамтешні урядовці й високопоставлені медичні чиновники кажуть, що поділяться з бідними державами. Знаючи прихильність Канади, українські владці очікують, що та допоможе і нам. До речі, міжнародна спільнота безоплатно виділить Україні вісім мільйонів доз (це для чотирьох мільйонів населення, бо щеплюють людину двічі). Днями підписано технічні документи з альянсом GAVI. Поставки розпочнуться наприкінці першого кварталу наступного року, а то й влітку.

До того часу багаті держави завершуватимуть вакцинацію, тобто, біда вже буде за порогом їхнього дому. Та злиденні українці, як завжди і у всьому, стоятимуть у черзі, клянчитимуть з простягнутою рукою. А яка ситуація з коронавірусом зараз? Україна в антирейтинзі нових заражень – десята в світі. У нас захворіли коронавірусом майже 850 тисяч осіб, понад 14 тисяч – померли. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов запевняє, що пандемія іде на спад, бо виявляють меншу кількість заражених. Але це ж звичайнісінькі маніпуляції з цифрами, окозамилювання, бо тестів стали робити значно менше. Міністр, під яким хитається крісло, замість того, щоб розібратися з проблемами лікарень, виголошує переможні реляції.

Ще одна біда дошкуляє Україні – тліюча війна на Донбасі. Спостерігається певна активізація переговорного процесу в Тристоронній контактній групі. Україна запропонувала нещодавно свій сценарій подальшого врегулювання в регіоні, в основу якого покладено повномасштабну демілітаризацію. Сепаратистів, які подали свої пропозиції дещо раніше, не влаштовує такий мирний план. Росія продовжує тактику блокування, шантажу і скандалів. Її маріонетки не хочуть у відкривати нові пункти пропуску на окупованій території, не погоджуються з уточненим списком обміну полонених та затриманих. А позавчора вони знову порушили режим припинення вогню.

Оскільки кінця-краю не видно в цьому протистоянні, Україні треба рішучіше закликати світову спільноту впливати на агресора. І, звичайно, треба зміцнювати власну армію. Відрадно, що це робиться. На озброєнні з’являються сучасні ракети власного виробництва, нова техніка, модернізуються літаки. Вперше за роки незалежності підприємство «Антонов», як стало відомо позавчора, невдовзі побудує три літаки АН-178 для армії. Звичайно, без американської допомоги в озброєнні нам не обійтися. До речі, цього року наша держава закупила в США рекордну кількість зброї та спорядження за весь період співпраці – більш ніж на пів мільярда доларів. Нині Збройні сили України за своєю міццю десяті в Європі і двадцять дев’яті в світі.

Ні, ми не хочемо війни, ми – за мир. Але свій дім будемо захищати!