За словами першого заступника голови ОДА Сергія Тюрина у минулому році на території Хмельницької області виникло 490 пожеж в екосистемах, які розповсюдились на площі понад 700 га, у п’ятнадцяти випадках горів торф. До боротьби з вогнем залучалось понад 700 одиниць техніки ДСНС та 2000 вогнеборців. Внаслідок загоряння знищено і пошкоджено 30 будівель, а економічні збитки сягнули понад 20 млн. грн.

З метою попередження можливої загрози, в обласні адміністрації провели засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, в якому взяли участь заступник голови ОДА Володимир Білик, члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, керівники місцевих комісій, керівники окремих відомств, установ області.

Розпочинаючи засідання, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін наголосив, що ситуація з пожежами в лісах, на торфовищах і сільгоспугіддях, які інколи призводять навіть до загибелі та травмування людей, постає дуже гостро і потребує невідкладних заходів з метою недопущення таких подій.  

Відтак, в області мають:

  • посилити контроль за станом пожежної безпеки у природних екосистемах, у лісових масивах і в першу чергу тих що, знаходяться у комунальній власності, розташованих поблизу населених пунктів;
  • краще роз’яснювати людям правила пожежної безпеки в лісах, сільгоспугіддях, особливо звернувши увагу на недопущення спалювання пожнивних залишків та сухої трави на території домогосподарств та поза їх межами, на узбіччях доріг, в лісових масивах та лісопосадках, на полях агропідприємств області;
  • забезпечити постійне патрулювання лісових масивів, особливу увагу звертати на місця масового перебування та відпочинку людей;
  • створити пункти протипожежного інвентарю в населених пунктах, розташованих як в лісових масивах так і біля них;
  • провести в кожному районі спільні навчання по гасінню лісових пожеж.

І вже сьогодні на своїй сторінці ДСНС України проінформувала про те, що почастішали повідомлення про пожежі в екосистемах, коли громадяни випалюють сухостій. Упродовж минулої доби надзвичайники неодноразово залучалися до ліквідації займань в природному середовищі на території всієї країни. У Миколаєві горів очерет на площі півтисячі квадратних метрів, трава і сміття поруч мікрорайону Матвіївка (ймовірна причина обох пожеж — підпал); рятувальники Херсонщини також чотири рази виїжджали на гасіння очерету в Білозерському, Олешківському та Голопристанському районах, загальна площа загорання склала 2,98 га; бійці ДСНС Дніпропетровської області кілька разів залучалися до ліквідації пожеж поза межами села Соколове, Новомосковського району (2,5 га), поблизу села Сурсько-Михайлівка, Солонянського району, де горів очерет на загальній площі 2 га, у місті Новомосковськ горів сухостій на площі 2 га, у Новокодацькому районі міста Дніпро зайнялася суха трава на площі 2,5 га , а у Довгинцівському районі міста Кривий Ріг горіла суха трава на площі 3 га.

Тому Державна служба з надзвичайних ситуацій нагадує, що український парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який дозволить більш рішуче у боротьбі з паліями.

За спалювання сухої трави та листя законом передбачений штраф до 153 тис. грн. За підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в'язниці!