Голова обласної ради Віолета Лабазюк провела прес-конференцію для провідних засобів масової інформації області та кореспондентів центральних ЗМІ, повідомивши про головне, що вдалось зробити за цей період.

 Характеризуючи проведену роботу Віолета Лабазюк відзначила, що сьогодні обласна рада працює на забезпечення розвитку регіону відповідно до пріоритетних напрямків, визначених Стратегією регіонального розвитку Хмельницької області на період до 2027 року.

 Протягом першої сотні днів після обрання обласна рада здійснювала свої повноваження відповідно до плану роботи ради, складеного з урахуванням пропозицій депутатів ради, постійних комісій, депутатських фракцій, подань обласної державної адміністрації, звернень громадян, підприємств, установ і організацій усіх форм власності, вимог часу.

Протягом звітного періоду було скликано 3 сесії Хмельницької обласної ради восьмого скликання, проведено 4 пленарні засідання, на яких розглянуто близько трьох десятків питань. За результатами сесій ухвалено 28 рішень; лише одне з питань не знайшло достатньої підтримки серед депутатського корпусу.

Серед головних питань – бюджет та інші найнагальніші питання, що торкалися в основному тематики охорони здоров’я і соціального захисту, адже доводиться працювати з дотриманням карантинних обмежень у зв’язку з COVID – 19.

Розглянуто проекти та затверджено програму централізованого забезпечення медичних закладів медичним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення на 2021 – 2023 роки; обласну програму розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Хмельницької обласної ради на 2021 рік; обласну комплексну програму соціального захисту населення на 2021 – 2025 роки. Також внесено зміни до програми централізованого забезпечення медичних закладів дороговартісним медичним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення на 2016 – 2020 роки; обласної цільової соціальної програми «Молодь Хмельниччини» на 2016 – 2020 роки тощо.

Спілкуючись із журналістами, Віолета Олександрівна окреслила основні регіональні цільові програми, та кошти, що виділені на їх реалізацію. Крім медицини, мова велась про культуру, освіту, формування здорового способу життя, автодороги, формування належної регіональної політики тощо.

Зрозуміло, що голова ради зупинилась на поглиблені співпраці з територіальними громадами, так, впродовж січня-лютого 2021 року, вона провела низку робочих зустрічей з головами об’єднаних територіальних громад, що входять до складу Хмельницького, Шепетівського та Кам’янець-Подільського районів, відповідно до нового адміністративно-територіального устрою області. Під час спілкування на місцях, щоразу гостро озвучувались питання, що постають перед головами новоутворених районних рад  у зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою України, серед іншого - питання реорганізації  та передачі майна. Тут, варто звернути увагу, що залишки коштів, які утворилися на кінець бюджетного періоду на рахунках районних бюджетів ліквідованих районів, перераховуються до районного бюджету новоутвореного району та бюджетів територіальних громад з урахуванням цільового призначення таких коштів, особливостей розподілу нерухомого майна.

З іншого боку облрадою було ініційовано ряд перевірок комунальних закладів, за результатами перевірок по таких підприємствах як ХОП «Облпаливо», КП «Комунальники», «Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство «Хмельницькліфт», Учбовий центр житлово-комунального господарства, комунальне підприємство архітектурне-будівельного проектування значних порушень не виявлено. Тим не менш, все ж існують певні проблемні питання щодо організації роботи, ведення бухгалтерського обліку та відповідно отримання прибутків. Керівників вказаних підприємств попереджено про недопущення порушень та  активізацію роботи в подальшому, перевірки продовжуються.

Не залишає обласна рада без підтримки і агропромислову галузь Хмельниччини.

Одним із механізмів підтримки діяльності сільськогосподарських підприємств на сьогодні є Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки. Впродовж дії програми її фінансовою допомогою на суму 14,6 млн. грн скористалися кооперативи та більш ніж 2,5 тисячі  фермерів-одноосібників, які мають в обробітку до 20 га землі. Зокрема, для господарників було надано компенсацію на закупівлю сільськогосподарської техніки українського виробника, закуплено й частково повернуто компенсацію з обласного бюджету на доїльні  апарати на утримання великої рогатої худоби.

Хмельниччина входить в ТОП-5 лідируючих областей з досить потужним аграрним сектором. 70% врожайності сільськогосподарської продукції отримано на сьогодні саме за результатами роботи агрохолдингів, і лише 30 відсотків – припадає на частку окремих фермерських господарств, і, в тому числі фермерів-одноосібників».

В підсумку для забезпечення подальшого діалогу між обласною радою та фермерською спільнотою депутатами напрацьовано пропозицію про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік, де на підтримку аграріїв та власників особистих селянських господарств закладено фінансування в розмірі  5 млн грн.

Віолета Олександрівна розповіла і про інші напрямки роботи депутатського корпусу.

Більш розгорнуто інформацію можна переглянути за посиланням: https://km-oblrada.gov.ua/100-dniv-violety-labazyuk-na-choli-deputatskogo-korpusu-hmelnyczkoyi-oblasnoyi-rady/