Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3483

На це, вже досить давнє, запитання постійно шукають відповіді представники місцевої влади, депутати різних рівнів та керівництво самого летовища. Бо все впирається, ясна річ, в кошти. Та якщо говорити мовою цифр, то на капітальний ремонт аеропорту (нову злітно-посадкову смугу, яка зможе приймати літаки – боїнги; здійснюватимуться міжнародні пасажирські перевезення тощо) потрібно понад два мільярди гривень. Тому на часі зараз запуск спершу вантажних перевезень, які незабаром таки здійснюватимуться у хмельницькому аеропорту, бо для цього вже зроблено чимало, проте ще є низка процедур, які треба пройти.

На злітно-посадковій смузі наразі кипить робота, працівники з допомогою спеціальної техніки роблять поточний ремонт. Крім того, для повноцінного функціонування летовища вже прид­бано рентгено-телевізійний інтроскоп – досить складне в обслуговуванні обладнання, без якого не працює жоден аеропорт.
Як зазначив директор КП «Аеропорт Хмельницький» Валерій Сорока: «Однією з вимог для підготовки сертифікації та забезпечення вантажних авіаперевезень було придбання рентгено-телевізійного інтроскопа, на якому працюватимуть відповідні фахівці, які вже пройшли необхідне навчання». Згодом це обладнання ще треба протестувати, після чого пройти процедуру погодження документації з Державіа­службою – це ті необхідні умови задля запуску роботи аеропорту.
Валерій Сорока також розповів, що в них вже є домовленості з Дніпропетровською авіакомпанією, яка, розуміючи важкий фінансовий стан хмельницького підприємст­ва, готова покрити частину витрат на оплату праці працівників хмельницького аеропорту.
Однак саме на державну допомогу летовище зможе сподіватися лише після того, як матиме готову проєктно-кошторисну документацію.
«По факту вже на початку наступного року ми зможемо передати весь пакет необхідних документів у Міністерство інфраструктури, а також народним депутатам, щоб з їхньою допомогою здійснити повноцінну реконструкцію злітно-посадкової смуги», – наголосив перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук.
Загалом вантажні авіарейси на хмельницькому летовищі планується здійснювати вночі з понеділка по п’ятницю. А географія польотів, за прогнозами, має бути досить широкою, адже охопить чимало країн.