Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3587

  

Хмельницька прокуратура вимагає повернення назад у комунальну власність майже 170 гектарів ландшафтного парку.

Як повідомляє пресслужба Хмельницької обласної прокуратури, це правоохоронне відомство заявило позовні вимоги про визнання недійсними рішень Судилківської сільської ради про передачу в оренду та у приватну власність 167 гектарів землі регіонального ландшафтного парку «Мальованка» розташованого на території Шепетівського району.

Названий  об’єкт входить до «Смарагдової мережі України» та підпадає під охорону Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, але незважаючи на встановлені законом обмеження щодо здійснення діяльності на землях природно-заповідного фонду, сільською радою було надано в оренду для сінокосіння 147 гектарів та 20 гектарів - у приватну власність для ведення особистого селянського господарства. Ринкову вартість цих земель, які не підлягають продажу, оцінюють у 12 мільйонів гривень.

«Мальо́ванка» – регіональний ландшафтний парк розташований у межах Шепетівського та колишнього Полонського районів Хмельницької області.

Загальна площа на початку складала 7560 га. У 2004 році рішенням Хмельницької обласної ради територію парку розширили, і тепер вона становить 16919,4 га, в тому числі заповідної зони — 3160,4 га (18,7 %). Парк створений у 1998 році з ініціативи співробітників Міжвідомчої комплексної лабораторії наукових основ заповідної справи Національної Академії Наук України та Міністерства екологічних ресурсів України з метою збереження унікальних типів і форм рельєфу, рідкісних та зникаючих видів рослин та тварин, занесених до Червоної книги України.