Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3990

Схоже на те, що кампанія боротьби з олігархами в Україні вступила у вирішальну фазу. Печерський районний суд Києва наклав арешт на майно та активи Петра Порошенка. Перед тим його хотіли допитати слідчі ДБР, але він чкурнув за кордон.

На відміну від юриста Віктора Медведчука, який затято вірив у торжество закону, комерсант Петро Олексійович поклався на розуміння реалій.

Раніше Володимир Зеленський надіслав «чорну мітку» Рінату Ахметову, звинувативши його у підготовці державного заколоту.

Все відбувається під гаслом розбудови правової держави і «європейського вибору». Маючи в руках закон про олігархів, Володимир Олександрович тепер може сам визначати кого карати, а кого милувати.

Надійшла черга Ігоря Коломойського. Між новорічними і різдвяними святами він у Буковелі поселився на одному поверсі готелю поряд з Володимиром Зеленським. Важко повірити, що це сталося випадково, і вони не зустрічалися.

Журналісти також звернули увагу на те, хто до кого приїхав. Столиця є парафією Президента, а гірський курорт — вотчиною Ігоря Валерійовича.

Боротьба з олігархами передбачає не тільки конфіскацію майна та активів, а й ліквідацію їхніх політичних проєктів та медіаресурсів, що у кінцевому підсумку може призвести до встановлення режиму автократії. Елементи майбутньої владної конструкції вимальовуються досить чітко.

Добрий чи поганий авторитаризм як форма управління? Все залежить від того, хто править і заради яких цілей. Це продемонстрували Білорусь та Казахстан, які зараз на слуху. Аби мати об’єктивну картину, співставимо головні соціально-економічні маркери, оприлюднені на початку січня.

У Білорусі «бацька» Олександр Лукашенко позиціонує себе господарем. Опираючись на професіоналів і патріотів, він побудував соціальну державу, яка мозолить очі сусідам. Річний ВВП (валовий внутрішній продукт) на душу населення 21467 доларів. Середня зарплата «сябрів» 570 доларів — 15300 гривень.

Нурсултан Назарбаєв позиціонував себе «баєм» — багачем. Облаштував у Казахстані деспотію, яка опирається на родичів, кумів, сватів, земляків і вірнопідданих. Присвоїв собі титул «єлбаси» — пожиттєвий правитель.

У Казахстані ВВП на душу населення становить 28043 долари, середня зарплата «жолдасів» — 600 доларів — 16100 гривень.

В Україні ВВП на душу населення за даними МВФ — 14146 доларів, середня зарплата, — трохи більша за 500 доларів — 14300 гривень. Якщо до загальної суми приплюсувати мільйони членів наглядових рад, розділивши потім на всіх для поліпшення статистики.

Із Білорусі та Казахстану майже відсутня еміграція, в той час, як з України минулого року за повідомленнями ЗМІ, виїхали понад 600 тисяч осіб.

У Білорусі і Казахстані відбувається приріст корінного населення, а в нас смертність перевищує народжуваність. Свіжих даних поки немає, а от за 9 місяців минулого року на 205 тисяч немовлят було 487 тисяч померлих.

З маркерів видно, що авторитарна модель управління ефективніша за лібертаріанську. Однак нам до Білорусі, а тим паче до Казахстану, далеко братися.

«Ну, українцям для повного щастя тільки свого «єлбаси» зі «Сватами» бракує!» — вигукнуть деякі. І будуть не праві. Бо недооцінюють зухвалість сценаристів та режисерів «95-го кварталу».

Валерій ГРОШКО, черговий оглядач «ПВ»