Як повідомляють у головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, з 1 січня 2022 року набули чинності зміни до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2020 року № 674 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб» щодо збільшення розміру адресної допомоги членам сімей загиблих (які зникли безвісти), померлих учасників антитерористичної операції.

Постанова визначає, що розмір пенсійної виплати у зв’язку з втратою годувальника кожного з непрацездатних батьків та дружини (чоловіка) загиблих (таких, що пропали безвісти), померлих осіб внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій) повинен бути не менше 7800 гривень. Якщо ж розмір пенсійної виплати менший з а 7800 гривень, із 1 січня 2022 року отримувачам призначено адресну допомогу в сумі, якої не вистачає до встановленого розміру виплати.

Право на отримання адресної допомоги до розміру 7800 грн. мають батьки та дружина (чоловік), які отримують пенсію в разі втрати годувальника, призначену відповідно до частини 4 статті 41 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», за наявності документів про причинний зв’язок смерті годувальника з пораненням, каліцтвом, контузією або захворюванням, одержаними під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у забезпеченні ї х здійснення, або смерть яких пов’язана із захистом Батьківщини.

У разі, якщо пенсія в разі втрати годувальника призначена на двох і більше членів сім’ї, то державна адресна допомога до 7800 гривень встановлюється кожному із непрацездатних батьків, дружині (чоловіку) без застосування обмеження максимальним розміром. Іншим членам сім’ї встановлено державну адресну допомогу до 6100 грн. в межах максимального розміру, визначеного законом.

Органи Пенсійного фонду області з 1 січня 2022 року здійснили перерахунок пенсій за матеріалами пенсійних справ 214 особам з числа членів сімей загиблих (пропалих безвісти), померлих учасників антитерористичної операції.