Голові Хмельницької обласної ради
Віолеті ЛАБАЗЮК,
голові Хмельницької облдержадміністрації
Сергію ГАМАЛІЮ


Створення нових робочих місць, наповнення бюджету є одним із головних пріоритетів у діяльності влади. Проте Хмельницька дирекція АТ «Укрпошта» на чолі з М. Громовим перешкоджає цим завданням.

Непродумане запровадження пересувних поштових відділень стало смертельною загрозою і місцевій пресі, і самій пошті, і безжальним вироком для сільського населення. Найуразливіша категорія — інваліди, пенсіонери, малозабезпечені, які становлять переважну більшість жителів села, залишаються без допомоги. Пошта, яка надавала майже 40 видів послуг селянам, виконувала важливу соціальну функцію, нині, в результаті реформування, позбавила людей такої підтримки. Тепер пересувні відділення не доставляють адресно пресу, пенсії, не приймають оплату за комунальні послуги. Хворі, інваліди, немічні селяни годинами мерзнуть на холоді в очікуванні машин пересувних відділень. Та більшості через стан здоров’я важко, а то й неможливо дістатися до них у центр села. Зрозуміло, що невчасна виплата пенсій веде до зубожіння пенсіонерів, сіє недовіру до влади.
 «Візити» у села галопом, раз на тиждень, на якусь годину, — це повний хаос. Газети скидають посеред вулиці, де заманеться, в кращому випадку — в магазинах. Люди потерпають від того, що не можуть сплатити за комунальні послуги, оформити передплату газет, з яких черпають достовірну інформацію, адже Інтернет для них — недоступний. Навіть у роки Другої світової війни такого безладу в роботі поштовиків не було. Треба визнати, що ідея реформи пошти на Хмельниччині провалена, така ситуація — це геноцид для сільського населення.
Із 637 поштових відділень області, які працювали до реформування, на завершення антинародної реформи залишиться лише 192. Від такого свавілля вже потерпають жителі колишніх Красилівського, Старокостянтинівського, Теофіпольського, Білогірського, Шепетівського, Славутського районів. Невдовзі подібне знущання і знищення чекає на жителів Ярмолинеччини, Деражнянщини, Волочищини. Їх також позбавлять більшої кількості соціальних і життєво важливих послуг, які до реформування виконувала пошта.
З ініціативи директора Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» Миколи Громова в області буде злочинно скорочено вдвічі більше поштовиків, аніж у сусідніх Вінницькій і Тернопільській — понад тисячу осіб, тобто до завершення ганебної реформи на вулиці опиняться більше половини працівників пошти. Переважно — це листоноші, начальники, оператори сільських відділень. Навіть ті відділення, які можна було об’єднати, зберігши майже 400 працівників пошти, ліквідовані. Хмельниччина, яка до приходу М. Громова завжди за підсумками передплати видань посідала почесне друге місце в Україні, тепер, у 2022 році, — на останньому 24-ому місці за цими результатами. Вже за пів року такої бурхливої «діяльності» зникнуть на Хмельниччині і пошта, і місцеві друковані видання.
Незворотної руйнації зазнали відділи передплати, сортування періодики. З пошти масово звільняються професіонали. Своє недолуге дилетантське керівництво, масове скорочення поштовиків М. Громов пояснює більш ніж дивно: дуже крали. І мовчить про те, що зарплата листонош, які мали 20 років стажу, складала лише 800 гривень, адже працювали вони на 0,25 ставки. А ті, хто трудився на 0,70 ставки, заробляли до трьох тисяч гривень, як, до прикладу, начальники поштових відділень у колишніх районах. Ці жалюгідні зарплати не зрівняти із зарплатнею самого М. Громова, яка перевищує навіть європейську.
Просимо вас, найвище керівництво області, вжити рішучих заходів для захисту людей від такого свавілля, збереження пошти та преси.
 Щоб зупинити вакханалію, створену М. Громовим і його командою, вимагаємо:
— клопотати перед керівництвом УДППЗ «Укрпошта» про негайне звільнення М. Громова з посади;
— повернути у села листонош (можливо, через спів-
працю з керівниками територіальних громад, старостами);
— здійснювати суворий контроль, щоб надалі реформування пошти проводилося продумано й цивілізовано, на користь людей, зі збереженням робочих місць та преси, з дотриманням вимог доставки газет адресатам.