Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 269

27 січня у світі відзначили Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Загалом, за період нацистського переслідування та винищення євреїв в Україні загинуло понад 610 тисяч євреїв і представників інших національностей. Не оминуло це лихо і Чорний Острів (нині Хмельницького району).

До війни в містечку проживало 1860 євреїв, котрі працювали в різних галузях господарства. Та 7 липня Чорний Острів був захоплений фашистами, на службу до яких пішли деякі місцеві жителі.
Кривава діяльність місцевих поліцаїв почалася з проведення реєстрації всіх євреїв — жителів Чорного Острова. Тож на облік було взято 1360 осіб. Всіх працездатних зразу ж примусили до різних робіт на німців, а понад 200 євреїв депортували в концтабори примусової праці, що були в Раковому та Лезневому.
27 липня 1941 року в містечку була проведена облава по всіх вулицях і хатах.
Було схоплено понад 200 євреїв-чоловіків, жінок, дітей. Поліцаї вивели їх у кінець селища і там розстріляли. Лише 20 чоловік втекли.
Євреїв змушували працювати з 12-річного віку. Частину гонили на будівництво шосейної дороги Львів — Київ, багатьох відправили на роботу до Німеччини.
У жовтні 1941 року було заарештовано велику групу євреїв. Одну частину повели до села Гелетинці, іншу за село Чабани і там розстріляли. За Чабанами мертвих поскидали у вигрібну яму.
Потім у листопаді 1941 року есесівці з місцевими поліцаями заарештували чергову групу євреїв. Серед них, до речі, був рабин з сусіднього Фельштина (нині село Гвардійське). Незважаючи на те, що євреї зібрали викуп за рабина, у вигляді золотих ювелірних виробів, його палицями забили до смерті. А решту євреїв розстріляли.
Весною 1942 року група есесівців з поліцаями на чолі з П. Ярусевичем, В. Безносюком, О. Грузіцьким провели чергову облаву, заарештували кілька сотень євреїв, повели в село Павликівці, а після знущань і тортур їх розстріляли.
Судним днем був розстріл у грудні 1942 року. Бо тоді було знищено найбільше євреїв, значна частина з яких були діти. Розстріли проводилися біля сіл Волиця, Данюки, в лісі Кручі, біля єврейських кладовищ Чорного Острова.
Про ці страшні події розповіли очевидці трагедії єврейського народу в Чорному Острові, серед яких, зокрема, була й дружина поліцая Ярусевича — Марія Федорівна.
Після війни в містечко повернулися близько 100 євреїв. Вони проживали в Чорному Острові з початку XVI століття. Сторінки їхнього життя в містечку під час Другої світової війни найстрашніші та найтрагічніші.
Тож вшанування Голокосту допоможе наступним поколінням зберегти пам’ять про цю трагедію. Не маємо права забути.