Днями у Славуті відкрили меморіальну дошку на пошанування  пам’яті про  князя – Романа Даміана Сангушка,  з дня трагічної загибелі котрому виповниломя 100 років. Цей нащадок славетного роду, справжній господар і оборонець добробуту рідного краю загинув насильницькою смертю від рук по-більшовицьки налаштованих російських вояків.

Урочистості  відбулися  у старовинному костелі Святої Дороти, фундатори  якого —  рід Сангушків. Серед  присутніх у храмі були і голова Славутської  районної державної адміністрації Б. П.  Маршук,  голова Славутської районної ради Л. А. Радзивилюк,  заступник Славутського міського голови І. Д. Піголь, депутат міської ради Віктор Закурдаєв, консул Республіки Польща у Вінниці пані  Уршуля Філіпковська, представник департаменту Сенату по співпраці з Полонією і поляками за кордоном пан Пьотр Висоцький, та ще багато шанованих і поважних гостей.
Розпочався захід з конференції на тему: «Спільна спадщина – спільне майбутнє. Князь Роман Даміан Сангушко – останній зі славутських Сангушків». Її учасники розповіли про життя та мученицьку смерть князя. Про його роль та місце у розбудові нашого краю. А яке захоплення викликав виступ вчителя Галини Білецької, яка зачитала присутнім лист Сангушка до прийдешніх поколінь.
Далі розпочалася Служба Божа за Батьківщину та  українців і поляків, які загинули від більшовицького режиму. Настоятель парафії Св. Дороти отець Ян Шаньца наголосив, що, на превеликий  жаль,  і сьогодні, як і сто років тому,  гинуть  від  російського агресора   українці,  захищаючи свій рідний край. На завершення, як завжди, лунала молитва за мир в Україні і закінчення війни.
А потім було урочисте відкриття та освячення меморіальної таблиці.