В обласній бібліотеці для юнацтва відбулася презентація роману Петра Воробея «Заграва», присвяченого 100-річчю проголошення Української Народної Республіки та 75-й річниці створення Української Повстанської Армії.
 Видання побачило світ у Чернівецькому видавництві «Букрек»: два перші томи у 2012-му, а третій — цього місяця.
Події художньо-документальної епопеї у трьох частинах охоплюють столітній період боротьби нашої, українців, за утвердження своєї державності на прикладі трьох поколінь родини волинян Орленків. Покоління — це 33 роки. Так, автор простежує становлення державницької самосвідомості, яка стає для героїв (їхніми прототипами стали і земляки Петра Воробея, і мільйони українських борців за волю) джерелом мужності, доблесті, патріотизму та непохитної віри у світлу долю  держави України.

«Заграва», «Відблиск», «Сяйво» — так називаються три томи роману, кожен з яких нараховує 400 сторінок. Дія першої частини «Заграва» охоплює 1917-1944 роки, дія «Відблиску» припадає на період 1944-1980 років. Автор досліджує передумови українського повстанського визвольного руху, розгортаючи широке епічне, історичне полотно українського буття, починаючи від Першої світової війни. Детально зупиняється на знакових історичних, політичних подіях та явищах. Народження та загибель УНР, штучний поділ нашої Батьківщини на Західну і Східну між Польщею та Радянським Союзом, знищення Карпатської України, голодомор, репресії, депортації, пацифікація, зародження та затята героїчна війна Української Повстанської Армії та її відгомін у подальших десятиліттях радянської «тюрми народів». Зокрема, й — у Норильському та Кенгірському повстаннях в’язнів концтаборів, в ідеологічному спротиві шістдесятників, які стали прологом до проголошення незалежної України у 1991-му. Заключна ж частина «Сяйво» описує героїку сучасної боротьби українців за збереження своєї суверенної держави та, якщо вчитатися глибше, розкриває потуги за очищення від влади запроданців, корупціонерів-олігархів, які спричинилися до політично-економічної кризи в державі і продовжують точити з неї кров.
Помаранчева революція, Революція гідності, Майдан, Іловайськ, Донецький аеропорт, небувале піднесення національного духу і ... за словами автора, «прірва» між тими, хто на майдані, і тими, хто на трибуні, себто біля владного корита... Петро Воробей правдиво і чітко, з притаманним йому даром журналіста-аналітика та вдумливого письменника з яскравим художнім баченням  акцентує на ключових подіях, особах-героях та антигероях та їхній ролі у перебігу Майдану та російсько-української війни, на постатях, задіяних у поворотних моментах історії держави: президенти, політики, громадські діячі, військові керівники, добровольці... Хто і чим дихає, хто кому і чому служить, хто і задля чого або в ім’я чого жертвує — здоров’ям  і життям чи ... гідністю...
І в цій битві геополітичних інтересів, ідеологій, «шкурної» антиморалі і жертовної самоприсвяти боротьбі за волю своєї землі і свого народу, переконує читачів, сучасників і нащадків, Петро Воробей, — відлітає, як луска, зникає, як порох, усе мілко-споживацьке, боязливо-захланно-продажне, не здатне до високої жертви в ім’я свого роду і народу. І так було завжди.  І, навпаки, у многотрудній, багатолітній боротьбі викрешується, відшліфовується найсвятіше людське тих героїв, хто душу кладе «за други своя» і за свою землю, державу. Отакий невмирущий, могутній своїм корінням, кроною і цвітом рід героїв трилогії Орленків — від вояка армії УНР Оверка Орленка і до його правнуків — Миколи та Григорія — учасників  Революції гідності та російсько-української війни, життєві історії яких покладені в основу третьої книги. Оповіді, яка (а як в нинішній ситуації України поставити крапку?) завершується питанням: «Гине цвіт нації. До Небесної Сотні «переселилися» тисячі найкращих синів і доньок України. І  хто зупинить цю нелюдську, жорстоку й несправедливу «еміграцію» в потойбіччя українських патріотів?»
Петро Воробей, син  і онук вояків УПА, родом  з села Вільне Дубровицького району на Рівненщині, розповів, що задум роману виношував зі студентських років, навчаючись на факультеті журналістики Київського національного університету. Збираючи матеріали, опрацьовував силу архівних документів, які відкрилися після здобуття Україною незалежності. Власне роман написано впродовж 15 років, починаючи з 2001-го. Тоді були опубліковані його перші розділи у районних газетах Зарічнянського, Дубровицького, Володимирецького та Рокитнівського районів Рівненщини, котрі й складали військовий округ «Заграви» відтинку УПА-Північ. Петро Петрович підкреслив: головна мета його як автора — дослідити і правдиво показати історію і дух описаної епохи, причинно-наслідкові зв’язки та  події минувшини і теперішніх у долі України, витоки української звитяги, у якій ми, наступники поколінь борців, завжди знайдемо для себе і точку опори, і аргументи для опонентів, і наснагу вистояти при будь-яких геополітичних штормах. Нині для України непрості часи. Але «не треба гнутися»! За нами — героїчна історія стійкості незборимої нації.
Відомий журналіст, письменник Богдан Теленько назвав епічну трилогію «потужною річчю», єдиним на сьогодні романом, який у всій повноті описує сторіччя української визвольної боротьби, її драматизм і апофеоз слави. Це справді знакова подія державного масштабу  в духовному житті, в літературі, яка ще знайде гідну оцінку на всеукраїнському рівні. Адже книга утверджує нашу державність і виховує патріотів. Дає досконалі відповіді на гострі питання сьогодення, в тому числі і щодо російської агресії, «мовно-політичних» баталій України з Угорщиною, Польщею...
Зміст, багату, експресивну, влучну мову і стиль, чудове оформлення книги лауреата літературної премії імені Якова Гальчевського, яка побачила світ завдяки меценатам,  високо оцінили полковник ЗСУ, а нині заступник голови обласної ради Валерій Лесков, науковець, дослідник, історик, викладач Віктор Адамський, політик Левко  Бірюк, присутні на презентації письменники, журналісти, громадські діячі.
 В унісон з тематикою та настроєм презентації прозвучали патріотичні пісні у виконанні активіста-волонтера Мистецької  Сотні талановитого Артема Харченка. Усі виступаючі, в тому числі й бібліотекарі області, напророчили виданню щасливе активне життя на службі у допитливих читачів. Нині ж бо на патріотичну, історичну, художньо-документальну літературу — небувалий попит у державі.
 Вітаємо колегу, заступника редактора «Подільських вістей» із новим творчим здобутком! І — нових творчих злетів, нових перемог!