Скільки цікавих фактів, подій із життя Поділля можна відшукати на пожовклих сторінках старих газет, які зберігаються в архівах та бібліотеках? Безліч... Кожне видання мало свою концепцію, своє бачення, свій колорит. Але вони існували залежною «незалежністю» від тодішньої влади...

Аналізуючи місцеві видання з часів існування Директорії Української Народної Республіки за 1919 рік, мали намір з’ясувати, що ж відбувалося насправді на території Хмельницької області століття тому?
Досить цікавою й змістовною була газета «Життя Поділля», започаткована 15 грудня 1918 року з ініціативи Подільської губернської управи та за підтримки Подільського українського товариства «Просвіта». Вона виходила щодня, «при найближчій участи докторів, професорів Кам’янець-Подільського державного українського університету і відомих Українських діячів», позиціонувала себе як незалежна й демократична. А редагував її до 1919 року приват-доцент Л. Білецький — український літературознавець, доктор філології, президент Української вільної академії наук (1948-1952).
«Життя Поділля» видавалося у друкарні Подільської губернської народної управи, мало наскрізну нумерацію чисел.
У статтях професор В. Біднов наголошував на демократичній позиції видання, яке мало намір підтримувати інтереси «всеї демократії без ріжниці національности, мови, віри».
Згодом газета перейшла під опіку комітету українських соціалістичних партій, що було задекларовано у підзаголовку часопису — «соціалістична газета».
Фактичним редактором видання у цей час був М. Грушевський, а секретарем редакції — А. Животко (в подальшому громадський та політичний діяч, педагог, дослідник історії української преси, книгознавець).
З приходом у квітні 1919-го радянської влади, редакція «Життя Поділля» щиро її вітала, однак продовжувала обстоювати національні права українського народу, через що зазнавала ідеологічного тиску. З цього приводу в газеті з’явилася досить цікава стаття члена губернської управи С. Іваницького «Юпітер, ти гніваєшся, — значить, ти не маєш рації». Через день після її виходу діяльність часопису було припинене з наказу голови революційного комітету М. Барана (у останньому числі цей наказ подано на місці передової статті у жалобній чорній рамці, це число було конфісковано). Останнє число № 114 датоване 10 травня 1919 р.
Наразі повне зібрання номерів зберігається в Національній бібліотеці України ім. В. І. Вернадського. На шпальтах газети «Життя Поділля» інформація із досліджуваної проблематики подавалася зазвичай окремо на третій або четвертій сторінках. Про всі актуальні новини читачі дізнавалися із рубрики «З університетського життя», яка спочатку друкувалася самостійною колонкою, а згодом розміщувалася в рубриці «Місцева хроніка».