Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 552

Історія нашого краю багата історичними подіями, про що красномовно свідчать рештки недосліджених і неописаних споруд і могил. Серед них – козацька могила в Манівцях.

У книзі Миколи Теодоровича «Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии» знаходимо: «…Йдучи через брудну та криву Манівецьку плотину, переправимося на старе «Селище», що знаходиться по той бік річки Понори, яке раніше займало площу понад 25 десятин. Тут, очевидно, в XVI ст. існувало село Старі Манівці, яке було знищене татарами серед багатьох інших поселень Волині.
Старожили розповідають, що на одному зі стародавніх курганів, що розташовані біля транзитної дороги, яка веде з Кременця до Старокостянтинова, була колись сільська церква, на згадку про яку тут стояло три хрести (всі без написів).
Однак більш правдивим є переказ, що могили ці виникли у старому селищі після жорстокої сутички, можливо, когось із князів острозьких з татарами. В могилі, на якій встановлено кам’яні хрести, поховано православних воїнів, котрі загинули в нерівному бою з «недругами святого хреста». В другій могилі (за 20 сажнів від першої) складено татарську дичину, що принесла свої голови на чужу землю.
Один з хрестів хтось викрав близько 1840 року та вивіз до Любара і там кинув під шлюз невідомо з якою метою».
З інших джерел відомо, що в 1593 році біля села відбулася битва з татарами При цьому село було спалено, більшість жителів знищено, решту погнали дорогою, яку в народі назвали Чорним шляхом. Загиблих козаків і жителів села поховали в цій могилі, на якій встановили камінного хреста.
За ініціативи настоятеля місцевої церкви апостола та євангеліста Луки Василія Веселовського відбулося урочисте освячення козацької могили. На захід прибули представники Українського козацтва – отаман Василь Муляр, кошовий Іван Козак, козацький полковник Володимир Пономарьов з козаками, учні та вчителі Манівецької школи, жителі села.
Про історичні події, виникнення могили розповів вчитель історії Олександр Гринчак. Про значення Дня українського козацтва, про пам’ять поколінь і сьогоднішніх захисників України говорили колишній директор СТОВ ім. Мічуріна Василь Фурман та козацький полковник Володимир Пономарьов.
Отець Василій освятив могилу та камінного хреста, який стоїть уже тут кілька століть. Місцеві жителі частували присутніх козацькими стравами.