Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 567

Ось що розповів фронтовик, учасник боїв за Берлін Михайло Ульянович Касиров, наш земляк, у своїх спогадах.

Наші частини в квітні 1945 року в боях за Берлін несли великі втрати, дуже багато було поранених. Санітари не встигали надавати їм допомогу, виносити з поля бою.
Вперше на війні він побачив роботу собак-санітарів. У бою бачили, як по схилах біжить зграя собак, німецьких вівчарок, у запряжці. Вони тягнули за собою низькі нарти з пораненими бійцями. Не встигла ця пара заховатися за горизонтом, як з’явились нові пари собачих упряжок. Вони без втоми працювали під артилерійським вогнем ворога.
В роки Другої світової війни службові собаки витягали з поля бою поранених, перевозили вантажі, розміновували міста, села, знешкоджували міни. Службові собаки брали участь у фронтових діях. Їх навчили кидатись під ворожі танки і підривати їх. За роки війни ними було знищено більше 1300 німецьких танків. Багато собак загинуло. Пізніше військовим кінологам вдалось навчити собак скидати з себе вибухівку перед технікою ворога і відбігати убік. Так, у 1943 році собака з кличкою Діна підірвала поїзд із німецькою технікою і при цьому залишилася живою.
Спеціально підготовлені собаки доставляли документи, перевозили боєприпаси, тягнули телефонні кабелі.
За роки Другої світової війни службові собаки витягнули з поля бою 535000 поранених, перевезли більше 5000 тонн вантажів, розмінували 3000 міст і сіл, знешкодили біля 500000 мін і фугасів. Для такої роботи підбирали фізично сильних, витривалих собак. Серед службових собак на період війни був відомий мінно-розшуковий пес Дік. Він один знешкодив 12000 мін.
У період війни створили 168 окремих військових частин, де застосовували собак. Особливо легко піддавалися тренуванню німецькі вівчарки.
Собаки пританкового підрозділу надійно діяли під час оборонних боїв під Києвом, Москвою, Сталінградом, Воронежом, Одесою.
Диверсійні собаки використовувались у партизанських загонах для підриву залізничних складів ворога. Зазвичай їх скидали на парашутах.
На жаль, багато журналістів не знають інформації про роль собак у Другій світовій війні. І на сході України собаки беруть участь у розмінуванні місцевості та в бойових діях.
В наш час собаки охороняють чимало військових та цивільних об’єктів. Майже в кожній селянській хатині собаки відіграють роль сторожів.
У книзі «Боротьба з танками» автори наводили приклади, як під Курськом у 1943 році собаками було підбито 12 ворожих танків.