Нещодавно до музею історії міста Хмельницького завітало чимало науковців, дослідників, істориків, краєзнавців і археологів, аби взяти участь у цікавому екскурсі-обговоренні на тему «Як останці на березі озера Амадока стали Плоскировом?».

Усіх присутніх привітала директор музею Галина Барабаш, зазначивши: «Історія краю та обласного центру й досі рясніє прогалинами, бо писалася переважно окупантами. Тому мусимо заради історичної справедливості відтворити власну правдиву історію».
Досить цікавим був виступ Миколи Кабачинського – доктора історичних наук, професора Національної академії Державної прикордонної служби імені Б. Хмельницького, в якому він розкрив історію і закономірності загальносвітової практики спорудження оборонних укріплень від давньоєгипетських до укріплених ліній оборони Сталіна та укріплень, що застосовуються в сучасних воєнних конфліктах.
А от Володимир Захар'єв поінформував про міські укріплення середньовічного Плоскирова. Він разом із художником Юрієм Адамчуком продемонстрували всім присутнім уявну графічну історичну реконструкцію Плоскирівського замку та загальноміських укріплень, що складалися з земляних валів та дерев’яних укріплень.
Він припустив, що в його північній частині сучасного Хмельницького, трохи нижче будинку побуту «Південний Буг» розміщувався старостинський двір із будівлями на невеликому чотирикутному острові. Науковець припускає, що саме в цій ділянці розташовувався оточений водою, укріплений замок власників містечка – Мацея чи Станіслава Влодеків.
Цікаво, що на місці колишнього таксопарку у минулому було кладовище. До прикладу, на ділянці від універмагу «Юність» до продуктового базару були орні землі. Будови почали тут зводити значно пізніше, коли кількість населення зросла і місця на острові всім не вистачало.
Варто зазначити, що єдиний, кому пощастило два роки тому проводити археологічні дослідження на території обласного центру на вулиці Соборній – це завідувач науково-методичного відділу обласного краєзнавчого музею, археолог Сергій Демидко. Йому вдалося знайти фрагменти посуду, кахлі, кілька залізних виробів тощо.
Науковці ще довго обговорювали тему, викладаючи цікаві аргументи. Проте вони спільно дійшли висновку, що, аби визначити, якого характеру укріплення мав середньовічний Плоскирів, потрібно провести системні археологічні дослідження! Крім того, слід переконати міську владу враховувати історико-архітектурний план, де позначено історичний ареал міста, коли даються дозволи на забудову.
Довідково: "останці" – підвищені частини суші в долині серед річок, боліт і водойм; "Амадока" – старовнє озеро, з якого брав початок Південний Буг.