20 лютого Україна вшановує пам'ять Героїв Небесної Сотні. День, який пам’ятатимуть і завжди з болем згадуватимуть багато українців, встановлено згідно з указом Президента України Петра Порошенка від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Революція гідності – це масштабна подія незалежної України, яка відбувалась у Києві – на майдані Незалежності, на вулицях Грушевського та Інститутській. Українці стали на шлях боротьби за європейське майбутнє.
8 листопада 2013 року на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС вкотре не було прийнято остаточного рішення – чи підписувати угоду про асоціацію з Україною на саміті у Вільнюсі 28-29 листопада, адже владою не були виконані умови для підписання угоди.
21 листопада уряд Азарова оприлюднив рішення щодо призупинення процесу підготовки до укладання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Проте після таємної зустрічі Путіна та Януковича у Сочі, українська влада відмовилась від підписання. 21 листопада розпочались масові заворушення. Тисячі людей протестували проти призупинення угоди про членство України в Європейському Союзі.
Масові протести відбувалися у містах Тернополі, Львові, Рівному, Івано-Франківську та Хмельницькому. Славута також не залишалася осторонь подій Революції гідності. Сотні славутчан брали участь на загальноміських мітингах, які відбувалися на центральній площі нашого міста, славутчани їздили до Києва на підтримку протесту проти дій тогочасної влади.
Лютий 2014 року став завершальним етапом Революції гідності. На вулицях Інститутській та Грушевського відбулися масові розстріли: більшість активістів Євромайдану було вбито пострілами в груди та шию.
Небесна Сотня – це символічна назва 107 активістів Євромайдану, яких було вбито в період із 22 січня по 20 лютого 2014 року. Серед них є наші земляки з Хмельниччини: Володимир Чаплінський (уродженець с.Ногачівка, Славутчина), вчителі Микола Дзявульський (м. Шепетівка) та Сергій Бондарчук (м. Старокостянтинів). На честь Устима Голоднюка названо 38 сотню самооборони майдану (Славутську), бійцем якої він був.
Сьогодні в багатьох містах і селах встановлені пам’ятні дошки, а іменами Героїв Небесної Сотні названі вулиці й сквери. Відрізок вулиці Інститутської, де точилися жорстокі сутички і були розстріляні десятки людей, за рішенням Київської міської влади 20 листопада 2014 року був перейменований на алею Героїв Небесної Сотні.
10 липня 2015 року, на знак вшанування загиблих, у місті Славуті відкритий пам’ятний знак Героям Небесної Сотні. Пам’ятник є символом боротьби українського народу за свою волю. Кожного року мешканці міста приходять до пам’ятника, щоб вшанувати пам'ять загиблих покладанням квітів.
21 квітня 2019 року за ініціативи громадських організацій «Майдан», ТП «Край» та ГО «38 сотня імені Устима Голоднюка» у місті на честь Героїв Небесної Сотні відкрито ще один пам’ятний знак – Меморіальний майданчик «Вільний вогонь».
Про трагічні події Майдану, учасників подій Революції гідності та величезний внесок волонтерів розповідає постійнодіюча виставка Славутського історичного музею «Славутчани – учасники Революції гідності». Серед експонатів присутні пам’ятні монети та державний прапор учасників Майдану, є особисті речі наших земляків.
Герої Небесної Сотні пішли у вічність. Вони віддали свої життя на Майдані за право українців жити у вільній демократичній державі з європейськими цінностями.
Але продовження вражає трагічністю…