Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 701

У Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці в Міжнародний день рідної мови відбулася презентація навчального посібника Сергія Крамара, кандидата юридичних наук, голови Господарського суду Хмельницької області «Україна-Русь vs Московія: настільна книга». Видання підготовлене у форматі спільного науково-освітнього проекту експериментального майданчика Національної академії педагогічних наук України, який діє на базі Хмельницького обласного еколого- натуралістичного центру учнівської молоді (ОЕНЦУМ) з 2014 року.

В презентації взяли участь представники Хмельницької обласної державної адміністрації та обласної ради, департаменту освіти і науки ОДА, науковці, краєзнавці, студенти Хмельницького національного університету, Хмельницького університету управління і права та Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.
Сергій Іванович Крамар – відомий на Хмельниччині краєзнавець і дослідник історичного минулого рідного краю. За його словами, підготовка видання тривала протягом останніх дев’яти років. А для написання своєї праці він використав понад 200 наукових джерел історичного, етнографічного, філософського, культурологічного та історико-правового спрямування, що дало можливість дослідити походження назви нашої держави, висвітлити особливості складних і трагічних стосунків українського і російського народів, обґрунтувати необхідність формування українцями власної ідентичності й відновлення історичної справедливості. У посібнику толерантно і ґрунтовно спростовуються великодержавні російські міфи й відверта брехня, на яких ґрунтуються владні інституції імперії та які нині породжують ворожнечу між українцями.
Автор готував видання спільно з журналістом Олексієм Тимощуком, тісно співпрацював із місцевими, львівськими та столичними науковцями в галузі історії і права, педагогами та освітянами, яким не байдужа доля України та патріотичне виховання підростаючого покоління в закладах освіти і сім’ях у контексті українського патріотизму, євроінтеграції та захисту рідного краю від російської агресії.
Книга видана за бюджетні кошти, виділені Хмельницькому ОЕНЦУМ обласною радою, що дає можливість забезпечити посібником усі заклади освіти області.