Цього року селу Залiсся Перше (у минулому – Фрідрівці) Кам’янець-Подільського району виповнилося 610 років з часу найдавнішої писемної згадки.

Село це насправді значно давніше, бо 1410 року великий князь Литовський і польський король Владислав II Ягайло надав уже існуюче на той час поселення Фрідріху з Плешовиць за хоробрість у битві з хрестоносцями. Саме від імені цього дідича нібито й стало надалі село іменуватися.

Близько 1470 року Фрідрівці його власники обміняли на якийсь інший маєток. У XVI столітті село належало Підфіліпським та Срочицьким, а в XVII столітті його власниками були Конєцпольські і Ржевуські. У Вацлава Ржевуського Фрідрівці були відібрані і віднесені до казни за участь його у польському повстанні 1831 року. Землі, які до цього належали поміщикові, роздали селянам.

У кінці позаминулого століття в селі проживало 833 чоловіки і 814 жінок православного віросповідання та 255 католиків. Жителі займалися переважно хліборобством, але деякі промишляли і візництвом.

Церква в селі згадується вже в XVI столітті. У XVIII столітті вона була присвячена Святому Архістратигу Михайлу. 1754-го збудований дерев'яний, трикупольний храм за кошти громади. Через 40 років прихожани спорудили нову дерев'яну, на кам'яному фундаменті, планом хрестоподібну, криту залізом, однокупольну з триярусним іконостасом церкву. Але її 1844 року під час грози пошкодила блискавка. Ремонт проводився за кошти, наданих Палатою державного майна. Дерев'яна дзвіниця окремо від храму побудована в 1860 року. У церкві в ХІХ столітті була ікона Архангелів, яку особливо шанували прихожани.

Церковна школа в селі існувала з перервами з 1870 року, а церковно-парафіяльна заснована 1888 року. У 1897 році для неї за кошти парафіян при допомозі учительської ради зведений новий будинок.