Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 407

Уродженці нашого краю у першому козацькому реєстрі.

В архівах Варшави доктор історичних наук Тарас Чухліб відшукав оригінал Реєстру українських козаків за 1581 рік з печатками і підписами.

«Реєстр козаків низових запорізьких річкових, які ходили на військову службу з його милістю королем до Москви» складений 30 березня 1581 року під час видачі сукна і грошей. Ці козаки на чолі з Іваном Оришовським та своїм и отаманами воювали з московитами у Лівонській війні. Оскільки на той час ще не було усталених правил написання прізвищ, а багато з козаків його й зовсім не мали чи приховували, то нині є можливість дізнатися, звідки вони були родом. Так не виникає ніяких сумнівів, що Іван з Острополя Савицький, Іван з Городка, Гаврило з Сеняви, Грицько з Купеля, Мартин з Сатанова, Войтех з Кам’янця, Станко з Костянтинова, Гаврило з Васьковець (село на Ізяславщині – авт.), Душицький з повіту Кам’янецького, Левко з Костянтинова, Антін з Кам’янця, Гришко з Красилова були уродженцями нашого краю.

До окремої групи можна віднести тих козаків, у прізвиськах-прізвищах яких чітко проглядається місце їхнього народження. А це, зокрема, 6-й отаман Іван Подолянин, Петро Камінчанин, Прокіп Остропільський, Федір Случанин, Мисько Городчанин та Семен Красиловець.