Надрукувати
Категорія: Історія
Перегляди: 571

 

Цієї сторінки нашої історії немає у шкільних та вузівських підручниках.

У червні 1809 року до Наполеона Бонапарта у Відень прибув граф Ігнацій Роман Потоцький і повідомив про створення у Львові «Королівства Обох Галіцій під протекцією Його Величності Імператора і Короля Наполеона Великого».

Цій події передувало вторгнення 27 травня 1809 року в Галичину війська герцогства Варшавського та захоплення Львова, з якого були витіснені австріяки. А вже 2 червня був проголошений вихід галицького краю з Австрійської імперії Габсбургів та створення королівства обох Галіцій. Тоді ж був сформований Військовий тимчасовий уряд. А військову адміністрацію у Львові і в Галицькій Україні очолив 35-літній бригадний генерал Олександр Антоній Ян Рожнецький - український шляхтич родом з Поділля.

Чи з відома Наполеона це діялося, чи то була місцева ініціатива, але є документи, що він намагався зберегти суверенітет цього королівства, задля чого збирався посадити на королівський трон у Львові Фердинанда фон Лота - ринг-Габсбурга, герцога Вюрцбургського.

Після проголошення нової держави одразу ж почалося формування регулярної армії, яка отримала назву «військо галицько-французьке». І відбувалося це одночасно на Холмській Русі та Підляшші і на Західному Поділлі та прилеглих територіях.

Центром мобілізації галицько-французьких військ стало містечко Дзвиняч на півдні сучасної Тернопільщини. Сюди ж стікалися і добровольці, бо ідея самостійної непольської і неавстрійської держави так захопила місцеве населення, що у кінці липня 1809 року загальна чисельність організованих і екіпірованих військ на сході налічувала 5000 солдатів і офіцерів. І командирами цих військових формувань були українці, німці, австріяки та поляки.

Королівство Обох Галіцій проіснувало до 14 жовтня 1809 року, коли був підписаний Шенбрунський мирний договір, а Військовий тимчасовий уряд державного утворення працював до 31 грудня цього ж року. За списками на грудень 1809 року в рядах галицького королівського війська налічувалося 8400 піхотинців і 5500 кавалеристів, які брали активну участь у бойових діях аж до падіння імперії Наполеона у 1814 році…