Селище Скала-Подільська – невеличке містечко над Збручем – відоме не лише своєю 800-річною історією. В 90-х роках XIX століття тут вперше зустрів своє кохання Президент Української Народної Республіки Михайло Грушевський. Марія Вояковська стала його музою, вірною дружиною.

Незвичайним було знайомство цих неповторних особистостей. Молодий амбітний професор Михайло Грушевський вперше побачився зі своєю майбутньою дружиною в колі друзів у Львові. Вродлива галичанка Марія Вояковська у 1885-87 рр. практикувала у вчительському семінарі. Отримавши свідоцтво з відзнакою, у липні 1889 р. молода практикантка мала впродовж чотирьох років безкоштовно навчати дітей у подільському містечку Скала над Збручем.
Та невблаганна доля розпорядилась по-іншому. В кінці серпня 1893-го після реорганізації школи у Скалі вчительку Марію Вояковську було звільнено з посади. В пошуках роботи Марія виїхала до Львова, де влаштувалась на посаду вчительки-практикантки.
Їх перше побачення відбулось у розкішному парку графа Голуховського. 500-літня крислата липа, під якою за народним переказом зупинявся на відпочинок сам Богдан Хмельницький після виснажливих битв з поляками, стала для закоханих оберегом їхнього кохання. Під зеленими шатами цього дерева Михайло зізнався своїй судженій у любові.
Затишний парк графа Агенора Голуховського оберігав від зайвого ока їхню сердечну таємницю. Духмяно цвіли липи, в гущавині травневої ночі витьохкував свою неповторну пісню соловейко... І вже 14 травня 1896 року у церкві святого Миколая в Скалі закохану молоду пару вінчав священик отець Левицький.
Подружжя Грушевських після переїзду до Львова вчащало до священика на Великодні чи то Різдвяні свята.
І сам отець Левицький, буваючи в справах у Львові, не раз навідувався до подружжя Грушевських.
Марія Сильвестрівна стала для молодого вченого не лише вірною дружиною, а й помічницею. Вона допомагала йому робити переклади з іноземних мов, редагувала окремі наукові праці, була незамінимою секретаркою. Полишивши вчителювання, дружина Михайла Грушевського організовувала дитячі «захорони», тобто перші українські дитсадки.
***
На знак перебування в Скалі-Подільській «батька нації» вдячні скалачани встановили у центральному сквері містечка пам’ятну плиту з написом: «Видатному українському вченому і політичному діячеві від громади Скали- Подільської на честь 800-річчя рідного міста».